Platsbrist på många bårhus i Stockholm

Carin Fock/TT

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Publicerad 2020-04-10

Det är fullt på många bårhus i Stockholm. Arkivbild.

Det är fullt på många bårhus i Stockholm. Många dör i coronavirusets spår, och många döda blir också kvar när begravningarna inte kan genomföras som vanligt.

– Jag vill inte låta okänslig, men det får inte bli stopp i systemet. Det är viktigt att hela kedjan fungerar, säger Jan Olov Andersson, vd för Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund.

Av runt 1 100 platser finns i dag endast omkring 335 lediga platser för att förvara avlidna i Region Stockholm.

Platsbristen beror delvis på att det dör fler personer än vanligt på grund av coronaepidemin, men också på att anhöriga inte hämtar ut de avlidna i väntan på att det återigen ska bli tillåtet att samla fler än 50 personer på en begravning.

– Jag har full förståelse för att man vill ha en riktig begravning när man ska säga adjö till en anhörig. Det vi skulle vilja be allmänheten om är att ändå ha en liten ceremoni och göra en gravsättning enligt det som sägs i lagen, att det ska ske inom 30 dagar, och ha en ceremoni med fler gäster i efterhand när krisen är över, säger Joakim Jarnryd, ansvarig för hanteringen av avlidna i Region Stockholm.

Om platserna skulle ta slut har regionen förberett en lokal med kylfunktion som kan rymma 500–750 personer. Om den sedan inte skulle räcka finns planer på att förvara avlidna i ishallar.

– Som det ser ut nu tror vi att platserna kommer att räcka över påsken, men vi vill ha de andra alternativen om de inte räcker till, säger Joakim Jarnryd.

Kan påverka fler regioner

Jan-Olov Andersson menar att om det blir fullt i en instans kan det påverka nästa.

– Det är kyrkogårdsförvaltningen som tar över efter bårhusen. I nuläget finns det platser där, men om det kommer dit många avlidna samtidigt kan det bli samma problem där, säger han.

Det är därför viktigt att hela kedjan fungerar.

– Jag vill inte låta okänslig, men det får inte bli stopp i systemet. Det är därför viktigt att anhöriga kontaktar begravningsbyrån i tid, så att inte de avlidna behöver bli liggande på bårhuset för länge. Det här kan i slutändan också bli ett problem som påverkar fler regioner i landet, säger Andersson.

"Streama begravningen"

Han vill också belysa att det finns många alternativ för anhöriga att ta avsked av den som dött.

– Kremationen kan till exempel äga rum nu och så samlas man i stället längre fram för gravsättningen. Urnan med askan får stå i upp till ett år, så då finns det tid om man vill vara många på begravningen. Det går också att streama en begravning för den som inte kan vara på plats, säger Jan-Olov Andersson.

Följ ämnen i artikeln