Polisen varnar: Våg av falska poliser i Stockholm – prata med dina nära

Publicerad 2020-03-01

Falska poliser ringer och lurar äldre.

Nu varnar polisen för att trenden kommit till Stockholm.

”Var sunt misstänksam och ifrågasätt”, skriver polisen på sin hemsida.

Hänsynslösa och uppfinningsrika.

Så beskriver polisen de personer som ägnar sig åt att lura landets äldre på pengar och värdesaker.

I slutet av januari, mitt under en pågående brottsvåg mot äldre i regionen, uppskattade polisen i syd att bedragarna kommit över 40 miljoner kronor sedan hösten 2018.

Totalt så ska det ha rört sig om drygt 500 bedrägerier över hela landet.

Nu varnar polisen för en ny brottsvåg – i Stockholm.

”Den senaste tiden har äldre personer utsatts för bedrägerier av falska poliser. Tala gärna med dina äldre anhöriga om detta”, skriver polisen på sin hemsida.

Polis

Säger att de är från polisen

Bedragarnas metoder är många. En del utger sig för att vara hemtjänstpersonal, andra mäklare eller hantverkare.

Vanligt är också att de ringer och säger att de är från polisen. De påstår att de behöver offrets bankkortskod, deras pinkod och värdesaker. Ibland ber de om att få komma in i hemmet.

Många av de som utsätts är kvinnor mellan 70 och 100 år.

”Bedragarna kan också ange andra orsaker till att de vill komma in i din bostad eller ha dina bankkoder med mera. Uppfinningsrikedomen och hänsynslösheten är tyvärr stor.” skriver polisen.

”Lämna aldrig ut pinkod eller dylikt till en okänd - var sunt misstänksam och ifrågasätt. Lämna aldrig över legitimation, bankkort eller ge koder till någon annan person.”

Rita Nilsson, 80.

”Är rent åt helvete”

I januari, mitt under den pågående brottsvågen mot äldre i södra Sverige, pratade Aftonbladet med flera personer i Malmö som själva befinner sig i riskzonen att bli utsatta.

– De ger sig på de allra svagaste i samhället. Det är riktigt hemskt, säger 80-åriga Rita Nilsson, som inte tror att hon själv skulle gå på bedragarnas trick.

Värre är det med andra.

– Det är rent åt helvete. De hade till och med ringt till de som bor på äldreboende, säger Göran Danielsson, 80 år.

Enligt Görel Krasse, 73, som Aftonbladet också pratat med, så borde lagen ändras för att stoppa spridningen av folks personnummer.

– Det är för enkelt för bedragare att få upp allt på nätet. Slår du på en adress så får du fram alla som bor där och hur gamla de är, säger hon.