Kronprinsessans närmaste lämnar hovet

Uppdaterad 2019-08-05 | Publicerad 2019-08-04

Kronprinsessans högra hand Karolin A Johansson lämnar hovet efter sju år.

Flytten går nu hem till Småland där hon ska arbeta som lantbrukare.

– Det blir betydligt mycket mer kor, får och skitiga kläder, säger hon till Svensk Damtidning.

Sedan 2012 har Karolin A Johansson, 37, varit hovmarskalk och chef för kronprinsessan Victorias hovstat. Hon har haft det främsta ansvaret för planeringen och genomförandet av kronprinsessparets officiella program – både i Sverige och utomlands.

Men i veckan satte hon punkt för sina sju år vid hovet. Flytten går nu hem till släktgården utanför Mönsterås i Småland. Där driver henens föräldrar ett jord– och skogsbruk som hon planerar att ta över.

– Det känns väldigt fint och viktigt att få gå bredvid pappa och lära mig allt det som han kan och har byggt upp hemma, säger hon till Svensk Damtidning.

Även om hon inte kommer att arbeta vid kronprinsessans sida hoppas hon att de håller kontakten.

– Jag har aldrig träffat en människa som är så omtänksam, varm och klok. Men oavsett hur mycket vi hörs framöver så finns hon alltid i hjärtat. Hon har verkligen gjort avtryck.

Innan tjänsten som hovmarskalk arbetade Karolin A Johansson som pressekreterare hos dåvarande kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Hon handplockades till tjänsten och tog över efter diplomaten Jörgen Lindström, som idag är Sveriges ambassadör i Libanon.

Följ ämnen i artikeln