Teflonkungen borstar obesvärat av sig snytingarna

Om något är president Donald Trump världsbäst på självberöm.

Föga förvånande därför att han enligt egen utsago lyckats uppnå mer de första 100 dagarna än någon president före honom.

Sanningen är att hans första tid i Vita huset präglats av misslyckanden och skandaler mer än fåtaliga framgångar.

På ett sätt är det orättvist att jämföra Trump med andra presidenter. Han är affärsmannen som halkade in i ämbetet utan någon som helst politisk erfarenhet.

Gång på gång går han på pumpen för att han inte begriper hur systemet fungerar.

Som när det gäller inreseförbudet för muslimer och flyktingstoppet.

Som när det gäller hans försök att ersätta Barack Obamas sjukvårdsreform med en ny.

Eller nu senast när Trump var tvungen att dra tillbaka sitt förslag att finansiera den mur han lovat att bygga mot Mexiko.

Tre riktigt tunga nederlag som hade fått vilken annan president att framstå som en total flopp. Men teflonkungen borstar obesvärat av sig snytingarna och fortsätter stöddigt hävda sin storhet.

”Bullshit”

Trump verkar inte heller särskilt bekymrad över att FBI startat en undersökning om huruvida hans kampanj samarbetet med Ryssland för att besegra Clinton. Eller att han var tvungen att sparka sin nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn för att han ljugit om sina ryska kontakter.

I USA finns ett svåröversatt uttryck, bullshit. Skitsnack täcker inte in hela begreppet som handlar om att någon lyckas snacka omkull folk med en svada av överdrivna och lögnaktiga påståenden.

Trump måste vara en av USA främsta "bullshitare". I valrörelsen lyckades han övertyga väljarna om att Obamacare skulle ersättas med "någonting mycket bättre och billigare". "Det kommer att bli så lätt", sa Trump.

Skrattar åt Trump

När det gått 90 dagar av hans presidentperiod höll han ett tal i Wisconsin där han med sedvanlig ödmjukhet meddelade:

– Ingen administration har uppnått mer under de första 90 dagarna.

Ett påstående som historiker och experter skrattar åt. Trump är inte ens i närheten. Men anhängarna verkar döma Trump efter en egen måttstock och är nöjda med att han rör om i grytan.

Talet om presidentens första 100 dagar föddes under Franklin D Roosevelt och är ingen bra värdemätare på hur en president till slut lyckas. De flesta har ju trots allt fyra eller åtta år på sig. De första hundra dagarna handlar bara om att mäta startsträckan.

På så vis är det lätt att hålla med Trump som tycker att fokus på 100-dagars gränsen är "löjlig". Samtidigt är han mycket mån om att få ett bra betyg för sina första 100 dagar.

Värsta nederlag

Trump kandiderade på påståendet att en affärsman för ett stort företag är bättre på att styra ett land än politiker.

Långsamt, mycket långsamt börjar det möjligen gå upp för Donald Trump att det inte går att styra världens supermakt som man styr ett företag.

Det räcker inte att peka med hela handen och fatta beslut. Man måste se till att besluten inte bryter mot grundlagen och man måste samla stöd i kongressen, det folkvalda parlamentet.

Flera av hans värsta nederlag beror på att han inte lärt sig det elementära i den politiska processen eller vägrar acceptera lagar och spelregler.

I brist på andra framgångar har Trump försökt visa handlingskraft genom att spotta ur sig exekutiva order. Detta trots att han i mars 2015 deklarerade att "vi kan inte ha folk i Washington som springer runt och skriver på exekutiva orders därför att de inte lyckas samla folk i ett rum och förhandla fram en uppgörelse."

Uppfyllda löften

Nyhetsbyrån AP har sammanställt en lista över Trumps vallöften uttryckta i ett 100-dagars kontrakt med det amerikanska folket. Av 38 specifika löften är 10 genomförda, enligt AP. De flesta med exekutiv order. Nästan alla för att stoppa Obamas politik.

Av Trumps, enligt egen utsago, fantastiska och unika förhandlingsförmåga har vi hittills sett väldigt lite. En total frånvaro av "bra dealer".

I valrörelsen kritiserade Trump ofta Obama för att han spelade golf som avkoppling.

– Jag kommer inte att ha tid att spela golf för jag kommer att arbeta för er väljare, var en av Trumps många uttalanden.

Under sina första 100 dagar i Vita huset har han besökt någon av sina golfbanor 17 gånger. Eftersom Vita huset lägger locket på varje gång är det svårt att veta om han verkligen spelat alla gånger. Under sina första 100 dagar i Vita huset spelade Obama golf en gång.

Inget totalt kaos

Trump säger en sak men gör någonting annat.

Omvärlden kan ändå känna en viss tillförsikt. Trumps första 100 dagar har inte inneburit den katastrof som många fruktade. Systemet med balanserade maktcentra i form av domstolar och kongress har omöjliggjort för honom att genomföra många av sina förslag. Verkligheten har gjort sitt till.

Trump tänker inte lägga ner Nato, han verkar ha gett upp tanken på handelskrig mot Kina och tänker inte heller hoppa i säng med Putin.

Världen känns något osäkrare men inte i det totala kaos många förutspådde.

Trump har åtminstone drygt tre och ett halvt år kvar på jobbet. Det finns ingen anledning att redan döma ut honom. Men inte heller ge honom höga betyg för en svag start.

ANNONS