”Männen har bestämt att kvinnors rättigheter inte är viktiga”

Uppdaterad 2019-07-06 | Publicerad 2017-01-19

WASHINGTON. Hundratusentals planerar att demonstrera för kvinnors rättigheter i USA dagen efter att Donald Trump svurits in som president.

Emily Patton, 29, från Arlington är en av dem.

– Jag gör det för att jag är så himla förbannad. Nu måste vi slåss för våra rättigheter, säger hon.

29-åriga Emily Patton har svårt att dölja sina känslor. Med en familj där nästan alla, utom hon själv, röstade på Donald Trump, behövde hon hitta ett sätt att kanalisera besvikelsen efter Hillary Clintons valförlust.

– Jag kan inte smälta att männen, genom sättet de röstat, bestämt att kvinnors rättigheter inte är viktiga. Att kvinnorna bestämt att deras hudfärg var viktigare än andra kvinnors hudfärg. Att ingen längre bryr sig om innebörden av att vara feminist, säger hon.

Marsch dagen efter

Hon anser att Donald Trump och det republikanska partiet kommer att föra en kvinnofientlig politik, och tar exempel från sin egen delstat, Virginia, där kongressens båda kammare har republikansk majoritet.

– Senast idag beslutade man att dagen då vi firar Roe vs Wade-beslutet (om fri aborträtt, reds anm) numera ska vara sorgedag i Virginia, och att man får flagga på halvstång. Det är ju helt skogstokigt! Det är 2017! säger hon.

Det tog inte lång tid innan Emily Patton, juristkonsulten som pendlar till Washington DC varje dag, hittade Facebookinitiativet om en marsch för kvinnors rättigheter, som äger rum dagen efter att Donald Trump svurits in. När Aftonbladet träffar henne två dagar före marschen berättar, som en av de delstatsansvariga för marschförberedelserna, om råd och regler för andra som tänkt demonstrera med henne från samma delstat.

Gigantisk glittrig vagina

Och så kan hon inte låta bli att lägga till, högt och tydligt så att alla så många som möjligt på puben i Arlington hör:

– Jag har planerat att klä ut mig till en gigantisk, glittrig vagina! Så leta efter en sådan i Washington på lördag så hittar ni mig.

För Aftonbladet berättar hon sedan att hon försöker övertyga sin pojkvän att komma utklädd till kondom, som ett ställningstagande för preventivmedel.

Marchen för kvinnors rättigheter, som fått det engelska namnet Women’s march började med ett Facebookinlägg av Hawaiipensionären Teresa Shook och har utvecklat sig till ett världsomspännande evenemang med systerdemonstrationer över hela USA och i flera delar av världen, inklusive i Sverige.

Målet: Vita huset

Arrangörerna är tydliga med att marschen inte är ett anti-Trump-arrangemang, men rutten som går i Washington har ändå som mål att gå till Vita huset, där Trump flyttar in på fredag när han installeras som USA:s 45:e president.

– Det är för att visa att vi har ögonen på presidenten, och inte tänker gå med på att han försämrar våra rättigheter, säger Patton, och syftar på bland annat de konservativa domarnomineringar Trump sagt sig vilja göra till Högsta domstolen.

Debatter och diskussioner

Men Facebookrörelsen har också haft sina interna debatter och frågetecken. Bland annat har diskussionerna gått varma kring mångfald bland arrangörerna och om vissa rättigheter skulle väga tyngre än andra.

– Den diskussionen har vi förstås haft i Virginia också. Min åsikt är att vi måste kämpa också för de som inte orkar, mot rasism, mot sexism, för HBTQ-personer. Jag hoppas att vi alla tillsammans ska känna att vi också vill slåss för att värna kvinnors rättigheter, säger Emily Patton.

PODD: Striden om aborträtten

Podcasten Aftonbladet Daily diskuterar Alabamas abortlagar och den globala striden om aborträtten.

Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen