Fransk polis: Islamister planerade terrordåd inifrån fängelse

Uppdaterad 2017-10-10 | Publicerad 2017-10-09

Fransk polis har avslöjat långtgående terrorplaner hos två intagna på fängelset Fresnes i Val de Marne.

Via krypterade meddelanden ska de haft kontakt med en terrorist i Mellanöstern.

Det avslöjar tidningen Le Parisien i dag.

Två radikala islamister, som misstänktes för att ha förberett en attack från sina fängelseceller på anstalten Fresnes i Val de Marne nära Paris, åtalades för terroristbrott i helgen.

Männen, som i utredningen kallas för Charles-Henri och Maxime, har enligt tidningen Le Parisien planerat en ny terrorattack i Frankrike.

IS-sympatisörer

Männen, som uppges sympatisera med terrorsekten IS, är en 28-årig man från Kamerun och en 22-årig fransman.

Den franska säkerhetstjänsten DGSI flyttade på männen och en terroriståklagare i Paris inledde en förundersökning, då man bedömde att risken för ”våldshandlingar” var överhängande.

Enligt uppgifter till Le Parisien har männen varit under utredning tidigare. I december 2016 ska man ha hittat en mobiltelefon i en av männens celler.

Kontakt med tredje person

I den beslagtagna telefonen fanns krypterat material som pekade på en planering av en terrorattack.

Information som kommit fram i utredningen tyder också på att männen ska ha haft kontakt med en tredje person som man tror befinner sig i Syrien eller Irak.

Säkerhetstjänsten har också anträffat material som tyder på att man har försökt rekrytera andra personer från olika anstalter runt omkring i Frankrike.

Målet: En polisstation

”Otrogna” ska ha varit målet för det kommande attentatet, men det är i nuläget oklart var någonstans attacken var planerad att äga rum.

Enligt uppgifter till Le Parisien ska en polisstation ha varit ett tänkbart mål. Männen skulle slå till kort efter de avtjänat sina straff, enligt tidningen.

Teoretiskt skulle en attack ha kunnat inträffa redan om två veckor, då bägge fångarna hade kort tid kvar i fängelset.