Läkemedelsverket: Handla inte mediciner utanför apoteken

Publicerad 2023-09-01

En sällsynt hård sjukdomsvinter gjorde att mediciner mot feber började ta slut.

Men Läkemedelsverket rekommenderar inte desperata föräldrar att köpa från privatpersoner.

– Vi kan inte rekommendera att man handlar det någon annanstans utifrån ett säkerhetsperspektiv, säger Samuel Silkestrand är utredare på Läkemedelsverket.

Samuel Silkestrand på Läkemedelsverket konstaterar att bristen på febernedsättande läkemedel för barn började vintern 2022/2023.

– Det var många sjukdomar som inträffade, samtidigt som efterfrågan ökade mycket mer än vanligt. Det hela ledde till en bristsituation på de här läkemedlen, en situation som har kommit och gått fram tills nu och som ännu inte har normaliserats.

Han förklarar att leveranser har kommit, men att dessa också har tagit slut.

– Självklart försöker läkemedelsföretagen att komma ikapp, men detta är inte bara ett svenskt problem utan den ökade efterfrågan gäller även utanför våra gränser. I kombination med världsläget, där det blir avbrott i produktionsleden på grund av krig och den ekonomiska situationen, så befinner vi oss där vi är nu.

”Inte helt slut”

Gällande de läkemedel som efterfrågas av många småbarnsföräldrar så konstaterar Samuel Silkestrand att det i dag finns ett begränsat utbud av just Alvedon och paracetamolsubstanser i orala lösningar för barn.

Dock finns det ett antal alternativ, och det råder enligt honom inte någon brist på just dessa läkemedel på nationell nivå.

– Men det vi förstår på privatpersoner är att det kan vara slut på ens lokala apotek och att man därmed blir tvungen att åka till ett annat eller behöver invänta leveransen. Det är såklart väldigt besvärligt och kan ge en känsla av att det är helt slut men så är det alltså inte.

Han uppmanar i första hand föräldrar att be sitt lokala apotek att titta på olika alternativ på andra apotek eller hos andra apotekskedjor.

– Man kan även vända sig till vården för bedömning av andra behandlingsalternativ. Det kan också finnas receptbelagda läkemedel som man kan få utskrivet.

Slut på supp

Gällande suppositorier, så kallade supp, ser det däremot värre ut.

– Där finns det ett flertal restsituationer som väntas pågå relativt länge, alltifrån en månad framåt till slutet på det här året. Så där är tillgången för närvarande begränsad.

Däremot finns det så kallade licensläkemedel, förklarar Samuel Silkestrand.

– Det är ett försäljningstillstånd för ett apotek för att få sälja ett läkemedel som inte är godkänt i Sverige. Man måste kontakta vården för att få tillgång till licensläkemedel.

– Och återigen, behöver man verkligen ha supp i paracetamol-form så ta kontakt med vården.

Gällande febernedsättande substanser i tablettform så råder det ingen brist.

– Där finns det flera alternativ.

Sammantaget konstaterar Samuel Silkestrand att det i dagsläget ändå ser bättre ut än vad det gjort de senaste månaderna.

– Men det är fortfarande en besvärlig situation där tillgången är ojämn på apoteken.

”Rekommenderar inte”

På frågan hur han ser på att det uppstått en andrahandsmarknad på Alvedon säger han att även Läkemedelsverket har fått dessa signaler.

– Ur ett myndighetsperspektiv så är detta ett läkemedel och läkemedel får endast sälja av leverantörer med tillstånd. Vi kan därför inte rekommendera att man handlar det någon annanstans utifrån ett säkerhetsperspektiv. Det handlar om att läkemedlen är som det ska vara, att det inte är för gammalt eller har blivit kontaminerat. Jag rekommenderar återigen att man i de här situationerna vänder sig till apoteket och vården.

Men kommer det inte att bli en anstormning till vården?

– Den risken finns ju, men i dagsläget har vi inte fått några signaler från vården om att det skulle råda brist där.

När kan det bli normalt igen?

– Den bilden vi har i dag är att vi inte kan ge något datum utan som prognoserna ser ut i dag, vilket kan ändras från dag till dag, så kommer den här restproblematiken att pågå alltifrån en månad framåt ända till slutet på året.

Så hur ska man tänka om man är orolig?

– Jag tycker att man kan ha enstaka förpackningar av receptfria läkemedel för egenvård i sitt ”hemmaapotek”. Det är dock viktigt att inte hamstra läkemedel, att ha mer än man behöver.

Följ ämnen i artikeln