Familjen dog i finsk bastubrand: ”Barnen kan ha lekt med timern”

Publicerad 2024-03-02

Branden började på första våningen i ett flervåningshus. Alla i familjen dog i branden utom pappan.

I oktober dog en mamma och fyra barn i Håkansböle i Finland efter en brand brutit ut i husets bastu.

Pappan i familjen överlevde, men vem som startat bastun är oklart.

– Vi kommer troligen aldrig att få veta vem som har satt på den eller varför, säger utredningsledare Kai Valonen till Hufvudstadsbladet.

Under natten i början på oktober larmades polisen till en brand i ett flervåningshus i Håkansböle i finska Vanda, utanför Helsingfors.

Två vuxna och fyra barn, alla under tio år, låg och sov på första våningen när branden började. Men bara pappan i familjen överlevde.

Rester efter branden.

Termostaten på maxnivå

Utredningen av olyckan pågår och finska Olycksutredningscentralen meddelade i dag att bastuugnens termostat legat på maxnivå med timern på förvalt läge.

– Timern var funktionsduglig. Den kan inte vridas av sig själv, utan det är någon i bostaden som har vridit på den och ställt in den på ett förvalt läge under kvällen. Bastuugnen har sedan vid 00.50-tiden börjat värmas upp när alla i familjen har sovit, säger utredningsledare Kai Valonen till HBL.

Utredningen har inte fastställt varför bastuväggen började brinna. Först trodde man att det var på grund av att bastuugnens bakre sida börjat bukta ut, men enligt Olycksutredningscentralen ledde inte sådana utbuktningar till att väggen börjat brinna.

I övrigt hittade man inga tekniska fel på bastun.

Polisen har tidigare meddelat att man inte misstänker något brott i samband med händelsen.

Teorin: Barnen lekte med timern

Från utredningens intervjuer med pappan framgår att ingen i familjen fanns i bastun när han kom hem runt klockan 20.

Pappan berättar vidare att familjen ska ha bott i lägenheten två månader innan branden bröt ut och att familjen ska hunnit bada bastu bara en gång. Från utredningen framgår att familjens elförbrukning under tiden stödjer pappans historia.

Utredningen väntas vara färdig i sommar. Man kommer under den pågående utredningen fokusera på bastuns panelväggar och testa hur lättantändliga de var.

Men enligt Valonen är det möjligt att barnen i familjen kan ha lekt med bastuns timer.

– Vi kommer troligen aldrig att få veta vem som har satt på den eller varför, men det är möjligt att barnen har lekt med timern eller att det är frågan om vårdslöshet, säger Valonen till HBL.

Vägg i en liknande bastu som mörknat av värmen. Nu utreds hur lättantändliga de är.

Följ ämnen i artikeln