Billström: Humanitärt eldupphör nödvändigt

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2024-02-14

Utrikesminister Tobias Billström (M) inleder debatten med att presentera regeringens utrikesdeklaration.

Regeringen anser att eldupphör av humanitära skäl är nödvändigt i Gaza. Men den rödgröna oppositionen kräver att mer görs för att hjälpa civilbefolkningen.

Utrikesminister Tobias Billström (M) redogjorde i sin utrikespolitiska deklaration för regeringens linje i Gazakriget. Inga nya ståndpunkter framkom. Det gjorde den rödgröna oppositionen missnöjd.

Vänsterpartiets Håkan Svenneling ansåg att ”två ord” om den svåra humanitära situationen på Gaza inte räcker.

– Den svenska regeringen har gång på gång gett Israel stöd för att bomba Gaza, sade han.

– När kommer utrikesministern att tala om risken för massaker och svält i Gaza?

”Täta band”

Svenneling ansåg också att Sverige har alldeles för täta militära band med Israel, genom en militärattaché i Tel Aviv och genom Försvarsmaktens ramavtal med israelisk vapenindustri.

– Genom avtalet bidrar Sverige direkt till Israels krigföring till Gaza, sade Svenneling.

Han och Socialdemokraternas Morgan Johansson var också kritiska mot att Sida för närvarande inte betalar ut bistånd till FN-organet Unrwa.

– Hjälpen kan ju inte avvakta. Utan läkemedel dör man på några timmar, utan vatten dör man på några dagar och utan mat dör man på några veckor, sade Johansson.

Utrikesminister Billström pekade på att stödet endast frusits i väntan på att Unrwas kopplingar till Hamas utretts och att Sverige i stället ger mer humanitärt stöd via andra organisationer.

I utrikesdeklarationen står att mot bakgrund av det katastrofala läget i Gaza anser regeringen att ett eldupphör av humanitära skäl är nödvändigt.

”Bör vara långsiktig”

Miljöpartiets Jakob Risberg undrade när regeringen kommer att kräva en permanent vapenvila och ville veta vad som menas med ett ”eldupphör av humanitära skäl”.

– Är det lastbilar som tillåts komma in med nödvändigheter i några få dagar?

Billström pekade på att Israel inte kan krävas på en permanent vapenvila, som gör att landet inte kan försvara sig mot Hamas raketbeskjutning.

– Men en humanitär vapenvila är oundgänglig, sade han.

– Den bör vara långsiktig, eftersom det inte handlar om att bara föra in några få lastbilar.

I utrikesdeklarationen slår regeringen åter fast att Sverige står bakom Israels ”legitima rätt” att försvara sig mot Hamas. Detta möttes av protester från en kvinna på riksdagens läktare: ”Israel begår ju folkmord, hur kan du stå för det här?”.