KD-toppen om känsliga abortfrågan: ”Kan diskutera”

Publicerad 2024-03-22

Kristdemokraternas toppnamn i EU-valet Alice Teodorescu Måwe går till val på ”fred, frihet och frihandel”.

Men väl i Bryssel kan hon tvingas ta ställning i den för KD känsliga frågan om aborträtt.

– Man kan diskutera om det ska vara något som stadgas på EU-nivå, säger Alice Teodorescu Måwe.

När stormarna lagt sig i Kristdemokraterna föll valet på Alice Teodorescu Måwe att leda KD i det kommande EU-parlamentsvalet.

Än så länge har KD inte spikat någon valplattform. Det är därmed oklart vad Alice Teodorescu Måwe vill driva i Bryssel, om hon blir vald.

Inriktningen är, enligt henne själv, ”de tre F:en” som står för fred, frihet och frihandel.

– Dels för att de förutsätter varandra, men också för att det var grunden till EU-projektet när det lanserades och det är det som EU ska ägna sig åt, säger Alice Teodorescu Måwe.

Vad är det för konkret politik du vill föra gällande frihet?

– Konkret så handlar ju frihet om trygghet. Om man inte är trygg så kan man inte vara fri. Ur ett säkerhetsperspektiv så ser vi ju att Ryssland är en territoriell granne, agerar på ett sätt.

– Det är de demokratiska, grundläggande värdena som står på spel och det är därför det är så himla viktigt att vi under den här mandatperioden som kommer står upp för Ukraina och därmed för det europeiska sättet att leva på.

Alice Teodorescu Måwe (KD).

Om Ukraina ska in i EU: ”På sikt”

Samtliga partier har lyft uppslutningen kring Ukraina som viktiga frågor. Där är KD inte ensamma.

Liberalerna vill att Ukraina snabbt ska in i EU för att därmed underlätta kampen mot Ryssland.

Alice Teodorescu Måwe vill också se Ukraina i EU, men inte just nu.

– På sikt, absolut.

Under kommande mandatperiod?

– Det beror på.

Vi säger att det är pågående krig, ska de då med i EU?

– Det tycker jag är svårt att säga. Det viktiga är att kriget får ett slut. Tittar man på just östutvidgningen tidigare så skapades ju ett A- och ett B-lag, där man kanske inte riktigt höll på kraven. Det gynnar varken länderna som tas in i samarbetet med andra kriterier eller samarbetet som sådant.

– Så jag tycker att det är lite parallella spår. Freden ska erövras och bevaras och diskussionen kring Ukraina in i EU ska ske parallellt.

Partikamraterna undrar – svar saknas

Nyligen arrangerade KD en ”pubkväll” i Eskilstuna som inleddes med buffé, följt av att Ebba Busch berättade om regeringens arbete, varpå Alice Teodorescu Måwe välkomnades upp på scen för att svara på publikens frågor.

En åskådare frågade om Kristdemokraterna har en slogan som kan användas i valrörelsen.

– Vi arbetar med den och avser att återkomma inom kort. Men man kan säga att det kommer att handla om de tre F:en. Sedan får vi se hur det faller ut, svarade Alice Teodorescu Måwe.

En kvinna i publiken som sa sig vara valarbetare i det kommande valet frågade duon hur KD skulle möta väljarnas frågor om sakpolitik.

– Vi vässar våra bästa förslag och offentliggör dem senare i vår, var svaret från Ebba Busch.

Alice Teodorescu Måwe (KD) och Ebba Busch (KD) under ”pubkvällen” i Eskilstuna.

”Kompromissa med länder som har en helt annan syn på aborträtten”

Alice Teodorescu Måwe har bakgrund inom Moderaterna. Bland annat var hon med och tog fram partiets idéprogram 2019.

Frågan om hur mycket kristdemokrat hon egentligen är har därmed väckts.

En tydlig skillnad mellan Alice Teodorescu Måwes gamla parti och hennes nya är synen på om EU ska ha rätten till abort inskriven i EU:s rättighetsstadga, en slags grundlag i unionen.

Moderaterna har gjort frågan till en valfråga och lovar att arbeta för att aborträtten ska in i EU:s grundlag, om M får väljarnas förtroende.

Att grundlagsskydda aborten i EU skulle betyda att Sverige behöver komma överens med andra EU-länder som har en strängare abortlagstiftning, till exempel Polen och Malta.

Internt i KD finns olika uppfattningar om aborträtten och frågan är känslig.

Ebba Busch är skeptisk till att aborträtten ska in i EU-sammanhang. Även Alice Teodorescu Måwe är kluven.

– Jag är ju en varm anhängare av aborträtten. Jag har sett i Rumänien vad som hände med kvinnor och barn som var oönskade och kvinnor som gjorde aborter själva, som dog på kuppen. Så den principen är jag väldigt mån om, säger Alice Teodorescu Måwe.

– Sedan tycker jag att man kan diskutera om det ska vara något som stadgas på EU-nivå och vad det innebär att kompromissa med länder som har en helt annan syn på aborträtten.