Importen räddar påsken: "Gott om ägg"

Linnea Gustafsson/TT

Publicerad 2024-03-19

I påsk kommer det att finnas både svenska och importerade ägg i hyllorna. Arkivbild.

Det blir ingen äggbrist i påsk. Importen från våra grannländer gör att hyllorna kommer att vara välfyllda – trots att inte hela svenska produktionen är i gång.

Sedan det stora salmonellautbrottet i fjol på landets största äggproducent har det till och från varit brist på svenska ägg. Ännu är produktionen inte helt återställd.

– Det är fortfarande lite produktionsbortfall i Sverige, så tack vare importerade ägg kommer det att finnas gott om ägg till påsk, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på Svenska ägg.

I hyllorna kommer det att finnas både svenska och utländska ägg, då endast drygt 80 procent av den svenska äggproduktionen är i gång som vanligt.

De importerade äggen kommer främst från de nordiska länderna men också från Holland. Enligt Livsmedelsverket ska man inte äta råa ägg som inte kommer från Sverige, Norge, Finland eller Danmark, då risken finns att de kan innehålla salmonella.

– Jag skulle rekommendera alla konsumenter att hålla utkik efter märkningen ”SE” för att säkerställa att man får svenska ägg, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

Den svenska äggproduktionen förväntas återgå till normalt läge i sommar.

Följ ämnen i artikeln