Grönt ljus för fängelse i Trelleborg

TT

Publicerad 2022-12-21

Fängelset kommer att byggas på mark som Trelleborgs kommun äger öster om staden. Arkivbild.

Det blir inget prövningstillstånd i Mark- och miljööverdomstolen rörande de omdiskuterade anstaltsplanerna i Trelleborg. Därmed är det grönt ljus för att bygga fängelset, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

I samma veva som Svedalas kommuninvånare röstade nej till den stora anstalten i en folkomröstning 2019 klev andra skånska kommuner fram. Bland annat Trelleborg, som sade sig vara villig att placera den planerade anstalten i sin kommun.

Fängelset i Trelleborg, som ska stå klart 2027, blir en sluten anstalt med 300 platser i säkerhetsklass 2. Men projektet stötte snart på patrull och kritiska röster höjdes i kommunen.

Kritiken handlade inledningsvis bland annat om anstaltens planerade placering på före detta jordbruksmark. 2020 skrevs en avsiktsförklaring mellan kriminalvården och kommunen rörande anstalten, som ska ligga i anslutning till östra industriområdet i Trelleborg.

Detaljplanen överklagades först till mark-och miljödomstolen. Efter avslag där skickades det till Mark- och miljööverdomstolen, som säger nej till att ta upp fallet.

– Det är en viktig etablering för Trelleborg som medför många nya arbetstillfällen, säger Trelleborgs kommunalråd Ann Kajson Carlqvist (M) till SVT.