Strömmer: Måste vara beredda att använda tuffare straff mot unga

Uppdaterad 2023-01-03 | Publicerad 2023-01-02

En rad våldsdåd har inträffat i Stockholm under jul- och nyårshelgen och som kopplas till huvudstadens gängmiljö.

Bland de inblandade finns många unga och justitieminister Gunnar Strömmer (M) vill se tuffare åtgärder mot dem.

– Vi vill göra det möjligt för socialtjänsten att gå in med mer ingripande åtgärder redan i tolv års ålder, säger han till Aftonbladet.

Sex våldsdåd har inträffat i Stockholm bara under jul- och nyårshelgen. Inom en vecka har det varit två dödsskjutningar och fem explosioner och två skottlossningar. 

Sprängningarna i Grimsta i västra Stockholm och Bagarmossen i södra Stockholm är de senaste i raden. 

En rad våldsdåd har inträffat i Stockholm under jul- och nyårshelgen.

”Kommer se en förändring”

Justitieminister Gunnar Strömmer kallar det för ett brutalt årsskifte som avslutar det mörkaste året när det gäller dödsskjutningar i Sverige. 

– Det här är naturligtvis ingenting som ett anständigt samhälle kan acceptera, säger Gunnar Strömmer. 

Någon ”quick-fix” är det inte understryker Strömmer men är övertygad om att vi kommer se en förändring ”under kommande tid”. 

Bland de inblandade de senaste dagarna är många unga pojkar. Justitieministern pekar på ett antal åtgärder.

– Dels måste vi vara beredda på att använda tuffare straff även mot unga men helst vill vi bryta banan innan man har blivit en tung kriminell. 

– Vi vill göra det möjligt för socialtjänsten att få in med mer ingripande åtgärder längre ner i åldrarna utan föräldrarnas medgivande. I dag är det 15-årsgräns men vi vill se en 12-årsgräns.

– Vi tror att de tyngst kriminella unga inte ska tas om hand tillsammans med unga som är lite på glid. Utan de kriminella unga måste tas hand om av Kriminalvården genom särskilda ungdomsfängelser för att de som inte har kommit så långt i sin bana kan bli omhändertagna på ett ännu bättre sätt, säger Strömmer. 

”Hot mot det fria samhället”

Han tillsammans med regeringen vill även se att häva sekretessen mellan myndigheter. 

Hur reagerar du när du vaknar upp till de här nyheterna?

– Jag tycker det är fruktansvärt. Som medborgare blir det också uppenbart att de som ibland vill relativisera och säger att det berör de kriminella gängen, det är de som skjuter ihjäl varandra, vilket är allvarligt nog, men det sker också mitt i det öppna samhället. Om vi inte kommer åt brottsligheten innebär den ett hot mot det fria och öppna samhället. 

Strömmer har själv inte varit ute i de drabbade områdena de senaste dagarna men planerar att ta sig ut under morgondagen. .

Brott och straff har varit en viktig fråga för regeringen, vad har du konkret gjort efter den här senaste våldsvågen?

– Vi har nu suttit vid makten i ett par månader och var och en begriper att det tar tid att vända på den här utvecklingen men vi har gjort en rad konkreta saker. 

Men vad gör ni här och nu?

– Nu ser vi till polis och andra brottsbekämpande myndigheter har andra ekonomiska resurser. Vi forcerar lagstiftningsprocesser för att snabbare få nya verktyg på plats. Till exempel genom att avlyssna med hemliga tvångsmedel redan innan brott har begåtts, säger Strömmer. 

Följ ämnen i artikeln