Guide: Det här är Arbogafallet

TT

Uppdaterad 2019-07-09 | Publicerad 2018-02-27

Sommarstugan utanför Arboga där den misstänkta Arbogakvinnans make och pappa mördades 2015 respektive 2016 då även kvinnans mamma skadades svårt. Arkivbild.

Arbogafallet – en av de mest spektakulära mordhistorierna i modern tid – fortsätter att skaka om Sverige. Tingsrätten har dömt Johanna Möller till livstid för mord, anstiftan till mord och mordförsök.

Kommer utfallet förändras? Snart kommer hovrätten med sin dom.

I början av augusti 2016 larmas polisen till en sommarstuga utanför Arboga i Västmanland, samma plats där Johanna Möllers make ett år tidigare har hittats drunknad. Nu hittas en man död och hans fru svårt skadad. Inledningsvis misstänkts hustrun för mordet, men efter några dagar klassas hon i stället som brottsoffer.

I mitten av månaden grips parets 42-åriga dotter, Johanna Möller, på Arlanda när hon försöker lämna landet. Även hennes då 20-årige pojkvän Mohammad Rajabi grips. Båda anhålls misstänkta för mord och mordförsök på kvinnans föräldrar.

De släpps dock ett par dagar senare. Snart inleder åklagaren också en förundersökning avseende mord och försök till grovt bedrägeri – med anledning av Johanna Möllers makes död ett år tidigare.

Mannen hittades död i Hjälmaren utanför Arboga. Då avskrevs fallet som en olycka, men nu börjar polisen fatta misstankar.

En grav öppnas

Möller och Rajabi grips igen, denna gång i Trondheim i Norge. De är nu misstänkta för mord och mordförsök på kvinnans föräldrar och i september häktas paret vid Västerås tingsrätt, på sannolika skäl misstänkta.

Men det slutar inte där. I november 2016 delges Möller misstanke om förberedelse och försök till grovt bedrägeri genom urkundsförfalskning. Brottsmisstanken hänger ihop med hennes makes död sommaren 2015.

"Misstanken avser att kvinnan har ansökt om livförsäkring i makens namn och att hon även har begärt ut ersättning från försäkringen", skriver åklagare Jessica Wenna i ett pressmeddelande.

I mitten av november öppnas makens grav för obduktion av kroppen. Möller delges nu också misstanke om att ha mördat sin make.

Pojkvän erkänner

Möller ska under året före dödsfallet ha försökt förmå tre personer i sin omgivning att döda maken. Hon har sagt att hon varit i sommarstugan under kvällen, men analyser av hennes telefon visar att så inte var fallet.

I februari 2017 uppger åklagarna att Möllers pojkvän erkänner att han mördat hennes pappa och försökt mörda hennes mamma i sommarstugan. Enligt förundersökningen framgår senare att första erkännandet kom redan i november.

Enligt pojkvännen körde Möller honom till stugan och försåg honom med mordvapnet. Han hade blod från pappan på sig och blod hittades i passagerarsätet på den bil som användes. Bilen tillhör kvinnans företag. Pappan hade också dna från pojkvännen under en nagel, och skospår i sommarstugan matchar pojkvännens skor och storlek.

Bitarna börjar falla på plats.

Pengar eller svartsjuka?

Möller häktas till slut även för mordet på sin make. Men hur hänger allt ihop? Svartsjuka, osämja och pengar nämner åklagarna som möjliga motiv till morden.

Av åtalet framgår att Möller hade problem med ekonomin och att föräldrarna under flera år stöttat henne ekonomiskt. Bara fyra-fem dagar efter det att maken hittats död försöker kvinnan få ut en livförsäkring på två miljoner kronor, som hon tecknat i makens namn. Kvinnans försvarare tillbakavisar ett ekonomiskt motiv och säger att 42-åringen har varit en framgångsrik företagare.

Åklagarna Johan Fahlander och Jessica Wenna lämnar in åtalet mot Johanna Möller och Mohammed Rajabi i april 2017. Hon åtalas bland annat för mord på pappan och den tidigare maken samt mordförsök på mamman. Hon ska enligt stämningsansökan också ha gjort sig skyldig till grovt bedrägeri, urkundsförfalskning, hot mot tjänsteman och stämpling till mord. Rajabi åtalas för mord och mordförsök på kvinnans föräldrar.

Uppmuntrade till mord

I maj startar rättegången i Västmanlands tingsrätt. Första delen i förhandlingarna fokuserar på mordet på maken. Under den tredje rättegångsdagen ger Johanna Möller ett tårfyllt vittnesmål när hon berättar sin version om vad som hände när maken dog. Hon ändrar sin berättelse på flera punkter i rätten och skapar också förvirring när hon pratar om att hon "ångrar sig".

En av den mordmisstänkta 42-åringens nära anhöriga vittnar i rätten mordet på maken, och berättar hur 42-åringen uppmanat till mord på maken.

– Hon tyckte att vi skulle knacka på mitt i natten och slå honom i huvudet med ett baseballträ, säger personen.

Det framkommer också att Möller erbjudit pengar för att döda hennes make.

Nio olika versioner

När pojkvännen förhörs bryter han ihop och ber om förlåtelse. Rajabi beskriver hur han dödar Möllers pappa och skadar hennes mamma svårt medan hon väntar i bilen. Han berättar också att kvinnan sagt åt honom att inte berätta om händelsen och lovat att hjälpa honom så att de skulle ha ett bra liv tillsammans.

– Nu när mina föräldrar är döda kommer jag att ärva tio miljoner, ska hon ha sagt.

Möller pressas hårt i rätten om de nio olika versioner hon berättat om vad hon gjorde kvällen när hennes pappa mördades. Hon förklarar sig med att hon levt under stor psykisk stress och har tagit lite från olika berättelser tills hon trodde på dem själv. Hon gråter när åklagaren läser ur ett polisförhör där hon sagt att hon vill se sin mamma död.

Så kommer beskedet: Tingsrätten uppger att Möller är skyldig till mord och mordförsök på föräldrarna. Hon ska dock genomgå rättspsykiatrisk undersökning innan hon kan dömas.

Nu kommer ny dom

Rättsmedicinalverket bedömer att varken Möller eller Rajabi har begått brotten under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Möller döms därmed till livstids fängelse efter de uppmärksammade "sommarstugemorden". Hennes före detta pojkvän döms till 14 års fängelse.

Tingsrätten konstaterar också att Möllers make mördats, även om det inte har kunnats fastslås exakt hur eller var detta skett. Möller anses vara inblandad i mordet på något sätt, och döms av tingsrätten till livstids fängelse för anstiftan.

Möller själv fortsätter neka till allt.

Domen överklagas till Svea hovrätt.