Sexuella övergrepp

Kry anmäler pedofilmisstänkta läkaren till Ivo

avIsabelle Nordström

Barnläkaren misstänks för flera fall av sexuella övergrepp mot barn och en del av brotten tros ha skett genom den populära läkarappen Kry.

Nu lex Maria-anmäler Kry den 28-årige läkaren.

– Vi tycker att det är bra att vi gör det i ljuset av vad som har hänt, säger Samuel Danofsky, kommunikationschef.

Sedan i julas sitter en 28-årig man häktad misstänkt för flera fall av sexuellt ofredande, barnpornografibrott, flera fall av utnyttjande av barn för sexuell posering samt grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Åklagaren misstänker att flera av de misstänkta övergreppen mot barnen har skett på mannens tidigare arbetsplatser.

Filmades via Kry

Bland annat ska barnläkaren via appen Kry ha övertalat ett par föräldrar att filma dottern i en ”uppföljande undersökning” – som visade sig sakna medicinsk grund.

Detta uppmärksammades först när nätläkarföretaget Kry kontaktade föräldrarna och frågade om läkaren hade gjort något felaktigt. En annan familj hade nämligen fattat misstankar.

Kry började därför att undersöka om fler hade blivit utsatta för 28-åringen och kontaktade patienter där något verkade avvikande.

Nu har appföretaget lex Maria-anmält läkaren till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

– I ett antal fall har vi hjälpt de här patienterna med en polisanmälan och det har från vår sida föranlett en lex Maria. Vi tycker att det är bra att vi gör det i ljuset av vad som har hänt, säger Samuel Danofsky, Krys kommunikationschef.

Övergreppen ska ha inträffat mellan mars och november 2017, enligt Ivo-anmälan.

Det finns fler anmälningar hos Ivo mot barnläkaren.

Åtal dröjer

Mannen sitter fortfarande häktad. Tidigare under torsdagen meddelade åklagaren att åtalet mot mannen dröjer.

– Misstankarna mot mannen kvarstår och det kan inte uteslutas att ytterligare brottsmisstankar kan bli aktuella längre fram, säger kammaråklagare Ann Lidén i ett pressmeddelande.