Krigsminne med maning till fred

Uppdaterad 2019-08-19 | Publicerad 2018-11-11

Tungt klingar klockorna i Notre Dame i Paris för offren i första världskrigets skyttegravar.

- De upplevde ett helvete som ingen hade kunnat föreställa sig, talar Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris vid det högtidliga 100-årsminnet av krigslutet 1918.

Klockan 11 den 11 november 1918 tystnade till sist första världskrigets kanoner. Då hade uppemot tio miljoner soldater stupat, inte minst i det blodiga skyttegravshelvetet på västfronten.

Exakt 100 år senare klämtar kyrkklockorna över Paris, men också kring alla de städer och byar som föröddes hårt av bomber och granater under kriget.

Vid Den okände soldatens grav vid Triumfbågen har Frankrikes president Emmanuel Macron samlat en stor mängd stats- och regeringschefer från hela världen för att minnas de döda.

Passande nog är himlen grå. Regnet faller tungt över deltagarna.

"Leve freden"

I ett tal till de närvarande pratar Macron om uppoffringarna, men också ansvaret för senare generationer att se till att undvika krig.

– Det här var slutet på fyra långa och fruktansvärda år. De upplevde ett helvete som ingen hade kunnat föreställa sig, säger Macron.

– Låt oss minnas. Låt oss inte glömma. Europa tog nästan livet av sig. Tio miljoner döda. Sex miljoner skadade och lemlästade. Tre miljoner änkor, sammanfattar presidenten.

Samtidigt trycker han hårt på behovet av internationellt samarbete kontra nationell egoism och talar sig varm för patriotismen som "den exakta motsatsen till nationalismen".

– Leve freden mellan folk och stater! Leve vänskapen! Leve Frankrike!, avslutar Macron.

Melania och Donald Trump, Angela Merkel, Emanuel Macron och frun Brigitte Macron under ceremonin.

Barbröstad protest

Ceremonin bestod bland annat av krigsminnen från soldater och civila, upplästa av ungdomar, samt klassisk musik i form av Saraband av tyske Johann Sebastian Bach och Bolero av franske Maurice Ravel.

Sångerskan Angelique Kidjo, med rötterna i Benin, bjöd dessutom på en känslosam hyllning till alla de soldater från Frankrikes kolonier som stupade i kriget.

De flesta av ledarna anlände gemensamt per buss från Élyséepalatset. Rysslands Vladimir Putin och USA:s Donald Trump åkte dock båda två på egen hand, i egna bilar.

Det gav dessutom Trump en extra upplevelse när en barbröstad kvinnlig demonstrant kastade sig in i bilkortegen, med budskapet "Fake peacemaker" — falsk fredsmäklare — skrivet över överkroppen. Kvinnan forslades dock snabbt bort av polisen.

Vladimir Putin kom i egen bil.

"Hedra offren"

Sverige som nation var inte med i kriget. Men svenskar som stred fanns det ändå.

- Vi var ju neutrala, men det var faktiskt en hel del svenskar som deltog i det här kriget. Vid den här tiden var det många svenskar som hade emigrerat till USA och väl där blev det flera som värvades till den amerikanska armén som sedermera kom in i kriget, konstaterar statsminister Stefan Löfven i en träff med TT och andra svenska journalister i Paris inför ceremonierna.

- Det är viktigt för att vi ska hedra offren och minnas det lidande och det helvete som krig är. Vi måste lära av historien, hela tiden, säger statsministern.

Fredsforum invigs

Ceremonierna vid Triumfbågen följs av en lunch i Élyséepalatset. Därefter åker merparten av ledarna vidare till det fredsforum i Paris som Macron hoppas göra till ett årligt återkommande evenemang.

Bland annat ska Löfven representera Europa i en panel om hoten mot multilateralism och internationellt samarbete.

- Om än tiderna är helt annorlunda så måste vi i dag se upp med det som är nationalistiskt isolationistiskt. När Trump säger Amerika först så kan jag också säga Sverige först. Men för mig innebär det väldigt tydligt ett internationellt samarbete för det är det bästa som vi kan leverera till svenska medborgare, säger Löfven i Paris.

- Vi ser nu en del skrämmande inslag av isolationism och fel typ av nationalism. Om man bygger murar på det här sättet och vill isolera sig med den meningen att andra är farliga så skapar man farliga situationer, säger statsministern och betonar vikten av samarbete för att undvika att Europa drabbas av krig igen.

- Det är ju inget man kan utesluta. Det är därför vi måste agera för att det inte ska göra det. Europa och EU ska byggas på ett sådant sätt att vi skapar välstånd och välfärd för alla i samarbete med vår omvärld och inte skapar konflikt med vår omvärld, säger Löfven i Paris.

Wiktor Nummelin/TT

ANNONS

Följ ämnen i artikeln