Schweiz och Bosnien ratar IS-anhängare

TT TT-Reuters

Uppdaterad 2019-03-09 | Publicerad 2019-03-08

En kvinna med ett barn som evakuerats från ett område i östra Syrien som kontrolleras av terrorgruppen IS.

Även Schweiz klargör nu att landet inte tänker lägga två strån i kors för att hjälpa vuxna medborgare som har anslutit sig till terrorrörelsen IS i Syrien eller Irak att komma hem.

I Bosnien-Hercegovina kämpar tre kvinnor för att försöka få tillbaka nära och kära som finns i konfliktområdet.

– Vårt enda mål är att få våra barn tillbaka hem och få slut på den här plågan så snart som möjligt, säger Senija Muhamedagic från staden Cazin i nordvästra Bosnien.

Landets regering – liksom många andra i Europa, däribland Sveriges – har luftat mycket litet intresse för att ta hem sina medborgare.

Enligt Bosniens underrättelseorgan har 241 vuxna och 80 barn som är medborgare i Bosnien-Hercegovina åkt till Syrien eller Irak mellan 2012 och 2016 för att ansluta sig till jihadistgrupper. Ytterligare 150 barn har fötts i krigsområdet. Omkring 100 vuxna, varav 49 kvinnor, tros finnas kvar i området medan minst 88 har dödats eller dött på annat sätt.

Vill hjälpa släktingar

Bosnien-Hercegovina har ett speciellt förhållande till konflikter med religiösa förtecken efter Balkankrigen på 1990-talet, då bosniska muslimer slogs mot kristna kroatiska katoliker och serbiska ortodoxa.

Senija Muhamedagic och de två andra kvinnorna har döttrar och systrar med sammanlagt nio barn i läger i norra Syrien. Och liksom många andra släktingar till personer som tidigare varit direkt eller indirekt indragna i IS säger de tre kvinnorna att deras släktingar inte varit delaktiga i några krigsbrott samt att de mer eller mindre tvingats till området av radikaliserade familjemedlemmar.

Systern till Alema Dolamic – en annan av de tre kvinnorna – är numera änka sedan hennes man dödats i strider 2017. Hon sitter fast i Syrien med tre barn.

Även Schweiz

Alema Dolamic har startat en sluten Facebookgrupp för anhöriga till människor från västra Balkan som är i Syrien eller Irak.

– Det har pågått i fem år, jag har i praktiken inte kvar mitt liv längre, säger Dolamic.

Nu säger den schweiziska regeringen att den inte tänker hindra de cirka 20 medborgare som är i Syrien och Irak från att ta sig till Schweiz, med undantag från aktiva jihadister.

Å andra sidan kan medborgarna inte heller räkna med att få någon hjälp hem, utom möjligen barnen.

"För regeringen är det yttersta målet klart: Landets säkerhet och skyddet för dess befolkning är högsta prioritet", heter det i ett uttalande.

Följ ämnen i artikeln