Svensk-irakisk journalist dödad i IS-attack

Publicerad 2015-05-04

Ammar al-Shahbander.

Svensk-irakiske journalisten Ammar al-Shahbander har dödats i en IS-attack i Bagdad, enligt SVT.

Han arbetade för organisationen IWPR i den irakiska huvudstaden.

”Ammars död är en tragedi för hans vackra familj och en fullständig chock för oss alla”, skriver IWPR:s chef Anthony Borden i ett pressmeddelande.

Den svensk-irakiske Ammar al-Shahbander arbetade som byråchef för organisationen, IWPR, Institute for War & Peace Reporting, i Bagdad.

Han dog efter att en bilbomb detonerat i den irakiska huvudstaden i lördags kväll när han var på väg hem, rapporterar SVT.

Terrororganisationen IS tog senare på sig attentatet som totalt dödade 15 personer.

”Hårt slag mot Irak och oss alla”

Ammar al-Shahbander arbetade med pressfrihetsfrågor i Irak.

”Ammars död är en tragedi för hans vackra familj och en fullständig chock för oss alla på IWPR. Han ägnade sitt liv åt att bygga upp ett nytt och fredligt Irak och var en av de mest insatta, kreativa och passionerade människorna. Han var respekterad av politiker, västerländska diplomater och den internationella pressen. Det är ett hårt slag mot Irak och oss alla”, skriver Anthony Borden, chef för IWPR, i ett pressmeddelande  på organisationens sajt.

Ammar al-Shahbander blev 41 år gammal. Han lämnar efter sig fru och fyra barn.

Saknas av många

Den irakiska regeringen sörjde al-Shahbanders död offentligt. Inrikesministeriet i landet beskrev honom som en ”martyr för den irakiska pressen”, enligt tv-kanalen Al Arabiya.

Shahbander sörjdes också på sociala medier. Brett McGurk, president Barack Obamas vice sändebud i koalitionen mot IS, skrev om svensk-irakierns död.

”I kväll i Bagdad tog terrorister min väns liv...de kommer aldrig att kunna tysta hans, eller det irakiska folkets, anda”, twittrade McGurk sent i lördags kväll.

Nickolay E. Mladenov, FN:s sändebud i Irak sedan 2013 och nu koordinator för fredsprocessen i Mellanöstern, uttryckte stor sorg efter attentatet:

– Vila i frid Ammar al Shahbander. Terrorister kan döda men inte bryta ner Irak, vars folk kommer att segra, sa han.

Följ ämnen i artikeln