Kan ingen stoppa Islamiska staten?

Snart har det gått ett år sedan USA och ett stort antal länder bildade koalition för att krossa Islamiska staten, IS.

Ändå fortsätter terrorgruppen att inta stad efter stad medan världen bara står och tittar på. Kan någon sätta stopp för IS?

Människoliv är viktigare än antika ruiner. Hittills har 220 000 människor dödats i inbördeskrigets Syrien.

Ändå känns det väldigt symboliskt när IS lyckats inta Palmyra, hem för en del av Mellanösterns viktigaste historiska arv.

Nu fruktar alla att det bara är en tidsfråga innan vi får se bilder där IS krossar antika pelare och andra ovärderliga föremål. Precis som de tidigare hackat sönder tusenåriga statyer.

Man kan undra hur det är möjligt för IS att lyckas inta en så symboltyngd stad som den syriska armén gjort allt för att försvara. Särskilt när det finns 60 länder som ingår i en USA-ledd koalition för att försöka krossa terrororganisationen som beskrivs som "ett existentiellt hot".

Enligt vissa uppgifter kontrollerar IS nu halva Syrien.

Det är inte ens en vecka sedan IS lyckades inta staden Ramadi i Irak som bara ligger dryga tio mil från huvudstaden Bagdad. Trots förlusten i Tikrit för någon månad sedan så kontrollerar IS stora delar av norra Irak.

Tillsammans bildar dessa delar det kalifat, den islamska stat, som IS utropat.

30 000 soldater

Hur är det möjligt för en organisation som enligt amerikanska CIA bara har 30 000 soldater att försvara ett så stort territorium och samtidigt vinna strider på flera olika fronten? All militärstrategisk logik säger att det borde vara omöjligt.

Syriens armé är svårt sargad efter alla soldater som deserterat och verkar nu koncentrera sig på att hålla de centrala delarna.

USA kan inte gärna sätta in bombflyg för att hjälpa Assads styrkor. Det skulle vara alltför magstarkt.

IS håller visserligen stora områden i Syrien och Irak, men det är till stora delar glest befolkade ökenområden. Det var därför de så snabbt i somras kunde rulla fram med sina svartklädda soldater över de norra delarna av Irak.

Områdena som i första hand bebos av sunnimuslimer, samma inriktning av islam som IS. Många har egentligen inga större sympatier för IS men ser terrorgruppen som det enda verktyget mot vad de upplever som shiamajoritetens förtryck från Bagdad. Därför ger de IS sitt stöd.

Lägg till det att antalet radikala islamister från Europa som åker till Syrien/Irak för att slåss på IS sida bara ökar, enligt en rad säkerhetstjänster.

Taktik biter inte

Oroande är att den amerikanska taktiken mot IS inte verkar bita.

Strategin går ut på att andra ska göra jobbet på marken medan USA och några länder till bombar från luften. Problemet är att Iraks armé trots en ny ledning verkar sakna den stridsmoral och motivation som krävs för att slå tillbaka IS. När man återtog Tikrit var man numerärt vida överlägsen och ändå tog det veckor av strider att driva ut några tusen soldater från terrorarmén.

Precis som USA bittert fick erfara i bland annat Vietnamkriget så går det inte att vinna ett krig från luften. Det krävs soldater på marken. Ett alternativ som USA och övriga Natoländer hittills uteslutit.

Av goda skäl.

USA:s invasion av Irak 2003 skapade al-Qaida i Irak som var embryot till det som i dag är IS. Västerländska soldater i Irak riskerar bara att ytterligare elda på brasan.

Hur mycket tid?

USA vill att länder som Saudiarabien och Qatar ska bidra med marktrupper men dessa tvekar av inrikespolitiska skäl. De har själva stora grupper av radikala islamister på hemmaplan.

Så även om koalitionen mot IS är stor så är det inte många som åstadkommer särskilt mycket.

USA:s strategi är att i första hand använda bombflyget för att slå mot IS finansiering som bland annat består av oljefält som man lagt beslag på. Kanske är det effektivt på sikt men det är en taktik som tar tid.

Hur mycket tid har världen på sig?