Miljonärssonen kidnappades med köttpaj

Publicerad 2012-03-16

HÄR HÖLLS HAN FÅNGEN De misstänkta gjorde flera misstag som gjorde att den kidnappade 25-åringen kunde hittas i ödehuset utanför Robertsfors. Bland annat kom de till ödemarken i utmärkande klädsel – och spårades till slut av offrets egen familj genom hans mobiltelefon.

Kidnapparna drogade den 25-årige miljonären med en köttfärspaj, enligt uppgifter till Uppsalatidningen.

Sedan fördes han bort i en vit skåpbil.

– Vi är klara med utredningen, bevisningen är stark, säger spaningsledare Ove Dahlberg.

Den 23-åriga kvinnan och 26-årige mannen döms till åtta års fängelse vardera.

Den 25-årige studenten och miljonärssonen kidnappades från sin lägenhet i Uppsala i mellandagarna. Sedan dess har ett intensivt polisarbete pågått och utredningen är nu så gott som klar.

Hållit 120 förhör

Polisen har hållit 120 förhör med de misstänkta, vittnen och målsäganden och har säkrat teknisk bevisning. Polisen i Uppsala har samarbetat med kollegerna i Umeå och Linköping och har en god uppfattning om både motiv och tillvägagångssätt.

Enligt källor till Uppsalatidningen har den 23-åriga kvinnliga studenten tillagat köttfärspajen och preparerat den med sömnmedel. 25-åringen ska ganska snabbt ha fått synvillor och mått dåligt.

Sedan ska kvinnan och den misstänkte huvudmannen, en 26-årig läkarstudent, fört ut mannen till en vit skåpbil och kört honom till den ensliga skolbyggnaden i Robertsfors i Västerbotten. Där hölls 25-åringen fången i över en vecka.

Syftet: pressa på pengar

Syftet med kidnappningen var att pressa 25-åringen och hans familj i Linköping på pengar, skriver tidningen.

Men Ove Dahlgren, som leder utredningen, vill inte kommentera uppgifterna.

– Jag kan varken bekräfta eller dementera, allting blir offentligt i samband med att åtalet väcks. Vi ska hålla två förhör till, säger han.

Han beskriver kidnappningen som noggrant planerad.

Kvinnan och huvudmannen nekar

Innan påsk väntas åtalet väckas mot de tre misstänkta kidnapparna. Alla tre är häktade och misstänkta för människorov, den 23-åriga kvinnan och huvudmannen nekar till brott.

Den 26-årige medhjälparen, som greps i samband med att 25-åringen fritogs, har gjort vissa medgivanden, men nekar till människorov.

– Jag hade försäkrat mig om att den person vi skulle kidnappa inte skadades fysiskt, har han uppgett i en personutredning.