Här duckar Reinfeldt för frågor om kungen

Uppdaterad 2018-02-22 | Publicerad 2011-12-05

SUNDSVALL. Statsminister Fredrik Reinfeldt duckar för frågorna om kungen.

– Jag brukar ha som mycket tydlig princip i min roll som regeringschef att inte kommentera statschefen baserat på tidningsuppgifter, säger han under ett besök i Sundsvall i dag.

Aftonbladets avslöjande om hemliga ljudinspelningar där kungens vän Anders Lettström bekräftar att kungen visste betydligt mer än han medgett, väcker kritik. Forskare intygar att inspelningarna inte manipulerats och konstitutionsutskottets ordförande, miljöpartisten Peter Eriksson, kräver att sanningen om monarkens inblandning ska fram i ljuset.

– Det är kungen skyldig svenska folket. Även om han inte är folkvald är han beroende av medborgarnas förtroende, sa han till Aftonbladet i helgen.

Men när statsminister Fredrik Reinfeldt besökte Sundsvall i dag ville han inte svara på några som helst frågor kring Kungaaffären. Detta eftersom han anser att det inte är förenligt med hans roll.

Hur tror du att tilltron till monarkin påverkas av det som hänt?

– Den konstitutionella makten i Sverige är en följd av en mycket bred politisk överenskommelse. Den är demokratiskt förankrad i den meningen att den har ett brett stöd i Sveriges riksdag för att det ska förbli en konstitutionell monarki.

– Det är den överenskommelsen jag hedrar och då tycker jag inte att det ingår i min roll att som regeringschef kommentera statschefen, förklarar Reinfeldt.

Följ ämnen i artikeln