Spårvagnarna kommer ut i Göteborg

Publicerad 2018-08-15

Vanligtvis är spårvagnarna i Göteborg babyblå, men mellan onsdag och lördag kommer en livs levande konstinstallation i regnbågens färger att rulla runt i Göteborg som en del i EuroPridefirandet.

Sju konstnärer har fått dela på uppdraget att måla sex vagnar. Längst fram i tåget kommer den röda vagnen vars nos pryds av en riktigt köttig blomma som mest liknar ett kvinnligt kön.

– Det är en pussyflower. Mest är det en blomma, men det är också en fitta. Jag valde att ha den längst fram för att blommor tycker om att visa sig. Det är en hyllning till femininiteten, förklarar konstnären Ebba Chambert.

Spårvagnarna kommer att rulla ihopkopplade två och två, men tätt tillsammans för att skapa bilden av Pride-flaggan. Dessutom kommer bilder på vagnarna att auktioneras ut och pengarna kommer gå till RFSL:s insamlingsstiftelser. Vagn nummer två går i omkring 50 nyanser av orange

– Det kommer bli nån slags maxad Prideparad som går runt hela vagnen. Ett pågående tåg utan slut där människor, djur och olika varelser går och är stolta och glada tillsammans, berättar konstnären Oscar Andersson.

En bit längre ner har Nathalie Ruejas Jonsson precis lagt det sista penseldraget på den gröna vagnen.

– Det är en sydamerikansk djungel som jag målat för att jag vill lyfta mitt påbrå som latina och även synliggöra det i den här kontexten.

Hur tycker du att ursprung representeras i den svenska Priderörelsen?

– Sådär, en stor anledning till att jag tyckte att det var viktigt att vara med var för att få representera både som någon som rasifieras som icke-majoritetssvensk, men även som en autistisk person, säger Nathalie och tillägger:

– Jag ville få en plattform att tala om oss som kanske inte får rum vid högljudda tillställningar, såsom Pride, på samma sätt, men som också tycker att vi har en självklar del i det.

Följ ämnen i artikeln