Klimatmöte förlängs till lördagen

TT

Publicerad 2018-12-14

Deltagare vid FN:s klimatsamtal lämnar anläggningen i polska Katowice i onsdags.

FN:s klimatmöte i Katowice i Polen drar ut rejält på tiden. Prognosen är nu att mötet kommer att pågå hela natten och fortsätta under lördagen. Orsaken är motsättningar och kontroverser om sluttexterna.

Huvuduppgiften på mötet är att få ihop ett regelverk för att kunna få Parisavtalet från 2015 att fungera.

Ett förslag till slutavtal, 144 sidor långt, har presenterats, som de olika ländernas representanter har diskuterat under fredagen i olika grupper.

Enligt uppgifter har det ännu inte kommit någon stark motreaktion från något land – vilket måste tolkas som att man kanske börjar närma sig ett slutresultat.

– Men det kommer säkert att bli revideringar i slutändan, säger Johanna Lissinger Peitz, Sveriges chefsförhandlare på mötet.

Enligt mötets polska president Michal Kurtyka pågår försök att lösa de återstående motsättningarna.

Ny text vid midnatt

Vid 20-tiden uppgavs att en ny text skulle presenteras vid midnatt mellan fredag och lördag.

– Därefter kommer man att fortsätta under hela natten, säger Jakob Lundgren, pressekreterare hos klimatminister Isabella Lövin.

Lövin tycker att arbetet har gått framåt, men att mycket är kvar att göra.

– Det återstår fortfarande ett stort arbete innan vi är färdiga. Vi behöver tydliga regler för utsläppsrapportering så att det inte uppstår kryphål eller dubbelräkning, säger hon.

Lövin har i uppdrag av det polska ordförandeskapet att hitta formuleringar om hur mötet ska ta emot den nya rapporten om 1,5-gradersmålet från FN:s klimatpanel (IPCC).

Strid om ord

Flera länder, inklusive Saudiarabien, Kuwait, Ryssland och USA, vill inte ha en formulering där rapporten "välkomnas", utan bara "noteras". Lövin och hennes kollega från Costa Rica har nu föreslagit en ändring där man bytt ut "välkomnar" mot en formulering där mötet "uttrycker sin uppskattning" av IPCC:s rapport. Om det räcker återstår att se.

– Det är inte alls den här känslan av att nu ska vi kollektivt klara av det, som man kände i Paris 2015. Det har blivit nya regeringar i många länder och det finns en tveksamhet kring hur ambitiös och offensiv vi ska vara i skrivningar. Då får vi falla tillbaka på Parisavtalet och det som redan är överenskommet, säger Lövin.