President Obama på middag hos Reinfeldt

Publicerad 2013-09-04

Statsministern bjöd på rådjurssadel – ”Det var väldigt trevligt”

Middag i gott sällskap USA:s president Barack Obama omgiven av regeringscheferna från Nordens alla länder vid middagen i Sagerska palatset i Stockholm på onsdagskvällen. Från vänster: Helle Thorning-Schmidt (Danmark), Sauli Niinistö (Finland), Barack Obama (USA), Fredrik Reinfeldt (Sverige), Jens Stoltenberg (Norge) och Sigmundur Davíð Gunnlaugsson (Island).

President Barack Obama anlände till Sagerska på onsdagskvällen.

Där bjöd statsminister Fredrik Reinfeldt på trerätters och bland gästerna finns också de nordiska regeringscheferna.

Strax innan klockan 22 tackade Reinfeldt sina gäster – och kortegen med president Obama rullade tillbaka till hotellet för kvällen.

– Den var väldigt trevlig. En väldigt bra möjlighet att få ingående samtal. Vi satt väldigt länge, säger Fredrik Reinfeldt.

Strax efter klockan 19 rullade president Barack Obamas kortege in vid statsministerbostaden Sagerska palatset i Stockholm.

Sedan var det dags för presidenten att fotograferas tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt, Finlands president Sauli Niinistö, Norges statsminister Jens Stoltenberg, Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt och Islands statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

Efter fotograferingen följde en middag för de nordiska stats– och regeringscheferna vid Sagerska palatset där Reinfeldt ska bjuda på landöröding och rådjur.

Vem som har lagat maten är hemligt.

Det har däremot spekulerats kring att det är osäkert om president Obama kommer äta av den hemliga kockens mat.

Det kan hända att presidentens egna kockar av säkerhetsskäl tillagar en exakt likadan meny som serveras till Obama, enligt Daily Mail.

Reinfeldt: ”Är väldigt nöjd”

Middagen rundades av omkring klockan 21.45 och då körde presidentkortegen tillbaka till hotellet.

Efter middagen höll statsminister Fredrik Reinfeldt en kort presskonferens utanför Sagerska palatset. Han berättade bland annat att han är nöjd med dagen tillsammans med Obama.

– Jag är väldigt nöjd, för det har varit en stor möjlighet att diskutera bilaterala relationer mellan Sverige och USA.

Han är också nöjd med middagen.

– Den var väldigt trevlig. En väldigt bra möjlighet att få ingående samtal. Vi satt väldigt länge, säger Fredrik Reinfeldt.

Under middagen har de bland annat diskuterat relationerna med Ryssland Och Guantanamo.

– Vi har egentligen täckt det mesta av världspolitiken.

Statsminister påpekar att han och president Obama har olika roller och att det är viktigt att få en möjlighet att säkerställa vad som har förekommit i Syrien innan han uttalar sig om en militär insats.

Hur var stämningen när ni tog upp så svåra frågor?

– Det finns inga svåra frågor i världspolitiken. Vi är vana vid att prata med varandra.

Hann ni prata om någonting privat?

– I så fall är väl det som sagts privat, säger Fredrik Reinfeldt.

Om president Obama åt statsministers mat eller om han åt mat fån sina egna kockar vill Reinfeldt inte svara på.

Åkte hem efter middagen

Den norska statsministern Jens Stoltenberg åkte hem direkt efter middagen. Han befinner sig just nu i en brinnande valrörelse inför det norska valet 9 september.

– Statsministern tyckte att var en väldigt trevlig middag. Det var bra teman och bra diskussioner. Det var en väldigt vänlig och fin ton, vänskaplig och trevlig kväll, säger Trude Måseide, kommunikatsionschef hos Stoltenberg.

Hon säger också:

– De pratade bland annat om behovet av ett nytt klimatavtal där alla länder är med. Men att det också behöver göras saker innan avtalet är på plats. Men de pratade så klart också om Syrien. Där har Norge och Sverige en gemensam hållning i frågan.

– Stoltenberg var också väldigt tacksam över inbjudan från Fredrik Reinfeldt.

Även Finlands president Sauli Niinistö åkte hem under kvällen.

Islands premiärminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson håller med om att det var ”en väldigt trevlig och informativ” kväll.

– Efter att ha följt president Obamas karriär i flera år var det ett nöje att få sitta bredvid honom i tre timmar och höra hans synpunkter inom flera olika områden.

Han berättar att de diskuterade utvecklingen i de arktiska områdena.

– Vilket var väldigt uppmuntrade. Vi talade också om ren energi, cybersäkerhet och naturligtvis om Syrien.

”Goda relationer”

Islands premiärminister säger att relationerna mellan de nordiska länderna nu har ”väldigt goda relationer”.

– Alla premiärministrarna är väldigt intresserade av att behålla den relationen. Vi ser att om vi har olika positioner i frågor så är det en fördel. Vissa är i NATO, vissa i EU men vi kommer alla samman i ett nordiskt samarbete. Det skapar mycket styrka.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt säger att de nordiska länderna och USA delar grundläggande värderingar om demokrati.

– Vi ska jobba tillsammans för utveckling och humanitär hjälp. 

Alla sex länderna uttalade oro för utvecklingen i Syrien.

–  Det var ett riktigt bra möte. Deklarationen betyder att vi nu ska göra något helt nytt i vår utrikespolitik, säger Helle Thorning-Schmidt.

Thorning-Schmidt berättade efter middagen att de nordiska länderna och USA kommit överens om att inleda en amerikansk-nordisk säkerhetsdialog.

Det innebär årliga möten för att diskutera förebyggande diplomati och fredsskapande och fredsbevarande åtgärder i krisländer.

Hon lyfte också upp debatten om Syrien och berättade om Danmarks ställning i frågan.

– Vi tycker att USA ska agera. Vi är övertygade att FN:s säkerhetsråd ska agera och att de ansvariga är Assad själv. Han har attackerat befolkningen med kemiska vapen. Vi tror att amerikanerna kan bevisa detta. Utifrån det har vi beslutat att backa upp amerikanerna även om de måste gå utanför FN:s spår, säger Helle Thorning-Schmidt.