Obama: Vi måste agera mot Syrien

Publicerad 2013-09-04

Obama och Reinfeldt i gemensam presskonferens

President Barack Obama hyllade Sverige när han tog emot pressen tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt.

Men han öppnade också än gång för ett militärt angrepp på Syrien.

– Jag har inte satt en röd linje. Världen har satt en röd linje. Jag tycker att vi måste agera, säger han.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och president Barack Obama anlände till pressrummet på Rosenbad klädsamt försenade efter sina överläggningar. Då hade de suttit i möte sedan strax efter klockan 13. Innan överläggningarna tog vid hann de med ett kort handslag framför två amerikanska och två svenska flaggor, därefter fortsatte de vidare utan att några frågor hann ställas.

Vid den försenade presskonferensen var däremot Obama och Reinfeldt betydligt mer tillmötesgående. När de klev upp på podiet klappade Barack Obama om Reinfeldt och log.

Och den glada stämningen höll i sig när Obama fick ordet:

– Hej, sa han på klingande svenska och tillade snabbt att han hade överansträngt sin språkförmåga.

"Stockholm är vackert"

Han fortsatte med att hylla Sverige. Bland annat nämnde han hur vackert Stockholm är.

– Er statsminister har sagt att det är så här bra väder året om, så jag kommer gärna tillbaka med min familj, skämtade han.

Obama lyfte också fram de svenska hockeyspelarna i sitt hemmalag.

– Min hemstad Chicago har många med svensk bakgrund. Jag är också mycket tacksam för de svenska spelarna i mitt hockeylag Chicago Blackhawks.

Både Obama och Reinfeldt pratade om att de nått enighet i flera viktiga frågor, bland annat ska USA tillsammans med Sverige ska arbeta gemensamt i kommande klimatförhandlingar för att få ner koldioxidutsläppen.

– Vi har haft ett väldigt bra möte. Våra samhällen står på samma grundvalar: demokrati, frihet och likhet inför lagen, sa Fredrik Reinfeldt.

Frågor om NSA och Syrien

Efter den gemensamma presskonferensen fick Obama en fråga från TT angående NSA:s övervakning. Obama lovade att hans säkerhetstjänst inte snokar i folks privatliv – oavsett om det rör sig om personer i USA eller Europa.

– Jag är den förste att medge att så mycket information som finns på internet så är risken för övertramp större än den varit tidigare, sa Obama om underrättelsetjänsternas informationsinhämtning.

Obama fick också en fråga om huruvida han tänker anfalla Syrien eller inte som en reaktion på gasattacken för två veckor sedan.

– Jag har inte satt en röd linje. Världen har satt en röd linje. Jag tycker att vi måste agera, sa han och fortsatte:

– Jag är väldigt medveten att det finns kritik i bland annat Europa mot att det påstods finnas kemiska vapen i Irak, men kom ihåg att jag var emot kriget i Irak och är inte någon som tänker ta beslut baserade på felaktig fakta.

Omkring klockan 16 besökte den amerikanska presidenten den judiska församlingens synagoga i Stockholm för att hedra minnet av Raoul Wallenberg och hans gärningar för att rädda judar undan förintelsen i Ungern.

”Mycket tacksamma”

Med vid besöket fanns bland annat Nina Lagergren, Raoul Wallenbergs halvsyster, och Alice Breuer, 88, som är en av de judar som Wallenberg räddade undan förintelsen.

Besöket vid synagogan inleddes med att Obama träffade Nina Lagergren och några överlevande, rapporterar TT.

Presidenten fick bland annat titta på Raoul Wallenbergs svenska pass, telefonbok och kalender.

Obama gjorde även ett uttalande vid synagogan där han hyllade Wallenberg och talade om de judar han räddade från förintelsen.

– Vi bör alla jobba vidare i Wallenbergs anda, sa Barack Obama och menar att det amerikanska folket är ”mycket tacksamma”.

Judarna firar nu det judiska nyåret Rosh hashana – och presidenten var inte sen att gratulera.

– Jag önskar er ett gott nytt år, sa han utanför synagogan.

Lämnade brev till presidenten

Wallenbergs anhöriga passade även på att överlämna ett personligt brev till president Barack Obama.

I brevet, som Aftonbladet har tagit del av, skriver de att de hoppas att USA:s regering och presidenten personligen kommer fortsätta arbeta för att fastställa Raoul Wallenbergs öde.

De anhöriga har aldrig accepterat beskedet att Raoul Wallenberg avled av en hjärtinfark i ett fängelse i Moskva.

”Det är på tiden att världen får veta vad som hände honom”, skriver de.

Brevet är undertecknat Nina Lagergren, Wallenbergs halvsyster, och Matilda von Dardel, änka till Wallenbergs halvbror.

Efter besöket vid synagogan rullade kortegen vidare mot Kungliga Tekniska Högskolan.