Trump välkomnade frisläppta fångarna – tackar Kim Jong-un

Publicerad 2018-05-10

De tre amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea har landat på amerikansk mark.

President Trump välkomnade de frisläppta fångarna och tackar Nordkoreas ledare Kim Jong-un för frisläppandet.

– Jag tror Kim är redo att föra Nordkorea in i den riktiga världen, säger han.

Kim Dong-Chul, Kim Hak-Song och Kim Sang-Duk, som också kallas Tony Kim, släpptes under den amerikanske utrikesministern Mike Pompeos besök i diktaturen.

"Vi skulle vilja uttrycka vår djupa tacksamhet till USA:s regering, president Trump, utrikesminister Pompeo och det amerikanska folket för att ha fått oss hem", säger de i ett gemensamt uttalande, via det amerikanska utrikesdepartementet.

"Vi tackar gud, och våra familjer och vänner som bad för oss och för att vi skulle återvända", fortsätter de.

Planera toppmöte

Vid 8.30 svensk tid landade utrikesminister Pompeo tillsammans med fångarna på militärbasen Joint Base Andrews, öster om Washington D.C. När Kim Dong-Chul, Kim Hak-Song och Kim Sang-Duk kom ut ur planet lyfte de händerna och gjorde fredstecknet med fingrarna.

President Trump och Melania Trump finns på plats på flygbasen för att välkomna männen.

– Jag är väldigt hedrad över att kunna hjälpa de här personerna. De har gått igenom mycket. Men den största äran skulle vara om vi kan få bort kärnvapnen från Koreahalvön, säger Trump till den samlade presskåren.

Utrikesminister Mike Pompeo var officiellt på besök i Nordkorea för att planera inför mötet mellan ländernas ledare, som enligt obekräftade uppgifter till CNN kan äga rum i Singapore. Ett datum är bestämt men inte offentliggjort.

Vid pressträffen på militärbasen verkar Trump hoppfull inför mötet och tackar Nordkoreas ledare Kim Jong-un.

– Jag tror Kim är redo att föra Nordkorea in i den riktiga världen, säger han.

Även till Reuters säger en högt uppsatt källa att mötet troligen kommer att ske i Singapore, vilket även Trump själv har nämnt offentligt som ett alternativ.

Tar helikoptern

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un kallar det planerade mötet med Trump för en historisk möjlighet, rapporterar den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån KCNA. Diktatorn säger att mötet blir "ett utmärkt första steg", och att det kommer att förbättra situationen på den koreanska halvön.

Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap är det första gången Kim nämner det kommande toppmötet.

Kim Jong-Un kommenterar frigivningen med att han benådat männen som var fängslade för "fientlighet mot Nordkorea", rapporterar KCNA.

När Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho i mars besökte Sverige handlade mötet huvudsakligen om de amerikanska fångarna och Sveriges skyddsmaktsuppdrag för USA och diplomatiska förbindelser med Nordkorea.

Förhandlingarna om frigivningen har varit intensiva och Sverige har spelat en central roll.