Hunden Nisse ströps – matte varnar för vanliga kopplet

Publicerad 2018-05-23

Jeanettes lilla hund Nisse, 1,5 år fastnade med med kopplet i hissen och lever inte längre.

Nu vill Jeanette varna för det populära kopplet.

– I dag skulle jag aldrig kunna tänka mig att använda ett flexikoppel på någon hund, säger Jeanette Anderkron.

– Nisse jagade väldigt mycket. Det var fåglar och rådjur och allt han kunde hitta på att jaga. I och med det kunde jag inte släppa honom lös så mycket, och då blev flexikopplet en del av friheten för honom, säger Jeanette Anderkron, 57, från Uppsala.

Kopplet som gav den lilla hunden på tre kilo friheten att springa runt på gräsmattorna skulle komma att innebära hans död.

Det var för ett par veckor sedan som Jeanettes väninna skulle gå ut med sin egen hund och erbjöd sig att rasta Nisse samtidigt. Bara några minuter senare nåddes Jeanette av ett samtal hon önskar att hon aldrig behövt ta.

– Min väninna ringer inifrån hissen och bara skriker hjälp, hjälp!

Nisse var en blandning mellan chihuahua och shih tzu.

Nacken knäckt

Precis innan de automatiska hissdörrarna skulle slå igen hade Nisse uppfattat någonting utanför, som fick honom att sätta av i ilfart.

Hunden och kvinnan befann sig på varsin sida om hissdörren.

Jeanettes väninna hade gjort allt vad hon kunnat för att få stopp på hissen, medan kopplet bara blev längre och längre. Till slut stannade hissen. Men det var alldeles för sent.

– Då är nacken knäckt på honom redan. Jag rusar ut och ser Nisse ligga på golvet, och jag förstår på en gång att det är över nu, han är död. Halsbandet satt så otroligt hårt på honom så det var jättesvårt att få loss honom, säger Jeanette.

Saknaden efter lilla Nisse är enorm.

Kennelklubben avråder

Efter det inträffade tog hon kontakt med Svenska Kennelklubben, som sa att de avråder från att använda så kallade flexikoppel.

Jeanette tycker att en stor hundägarorganisation tydligare borde gå ut och varna för den populära koppelsorten.

– Det är klart att när jag köper ett koppel så tänker inte jag att det skulle vara någon säkerhetsrisk. I dag skulle jag ju aldrig någonsin kunna tänka mig att använda ett flexikoppel på någon hund, säger Jeanette.

Säljs överallt

Även hissbranschen varnar för kopplet, som saluförs i de flesta svenska djurbutiker.

– Det är säkert ett tiotal hundar per år som dör i hissar och det handlar oftast om kopplet. Djuret och människan är på olika sidor av dörren. Kopplen är så smala att dörren kan stänga i alla fall och hissen åka iväg, säger Fredrik Gustafsson, säkerhetsansvarig på ett av Sveriges största hissbolag till Sveriges Radio P4 Uppland.

Nisse blev bara 1,5 år.

Vill varna andra

Till skillnad från äldre varianter saknar moderna hissar stoppknappar. Av säkerhetsskäl är de ersatta av rörelsesensorer, som inte alltid känner av en blandras mellan chihuahua och shih tzu, eller för den delen en golden retriever.

– Nisse dog under väldigt jobbiga former och det känns så onödigt. Jag som före detta hundägare måste nå ut till folk så de vet att det finns inte nödstoppknappar och flexikoppel ska man absolut inte använda, säger Jeanette.

Hon hoppas att informationen ska nå ut, så att fler ska slippa uppleva sorgen över att ha förlorat en familjemedlem alldeles för tidigt.

– Man lever med det här varje dag, hela tiden. Jag försöker undvika att komma in i det här tänket om jag hade gjort si, om jag hade gjort så. Men saknaden och sorgen efter Nisse den får jag ju leva med hela tiden, säger Jeanette Anderkron.

Följ ämnen i artikeln