USA: Ryssland använder stridsgas i Ukraina

Mia Holmberg Karlsson/TT

Uppdaterad 2024-05-03 | Publicerad 2024-05-02

En soldat under en militärövning i ukrainska Charkivregionen i februari.

Ryssland har använt kemiska stridsmedel mot ukrainska styrkor, hävdar USA.

Därmed har ryska styrkor enligt USA gjort sig skyldiga till brott mot kemvapenkonventionen. Moskva nekar till anklagelserna.

Det handlar om stridsgasen klorpikrin, också kallad triklornitrometan, som användes som kemiskt stridsmedel under första världskriget men senare förbjöds.

Ämnet är mycket giftigt och framkallar bland annat kvävningskänsla och kräkningar.

Dessutom har Ryssland enligt de amerikanska anklagelserna använt sig av tårgas på slagfältet i Ukraina, rapporterar CNN, vilket också bryter mot konventionen om förbud mot kemiska vapen. Fördraget trädde i kraft 1997 och har ratificerats av merparten av FN:s medlemsländer – däribland Ryssland.

Ukrainska larm

”Användningen av sådana kemikalier är inte en isolerad händelse, och drivs förmodligen av ryska styrkors önskan att driva bort ukrainska styrkor från befästa positioner och uppnå taktiska framgångar på slagfältet”, uppger USA:s utrikesdepartement i ett uttalande.

Det ryska makthögkvarteret Kreml svarar med att kalla anklagelserna ”fullkomligt grundlösa”.

– Ryssland har varit och fortsätter att vara förbundet sina åtaganden under internationell lag, säger talespersonen Dmitrij Peskov på torsdagen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Ukrainska soldater har i månader larmat om förekomsten av ryska kemvapen. I mars uppgav Ukrainas militär att de registrerat över 1 000 incidenter där Ryssland använt ”tårgasammunition utrustad med giftiga kemikalier som är förbjudna inom krigföring”.

Brist på analyser

De amerikanska anklagelserna kom i samband med onsdagens tillkännagivande av en ny sanktionsrunda mot hundratals företag och individer som uppges stödja Rysslands krig.

Sanktionerna riktas även mot ryska myndigheter och företag som uppges vara inblandade i landets program för kemiska och biologiska vapen, rapporterar AFP.

I en rapport i februari konstaterade Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) att ”kemiska vapen sannolikt förekommit vid krigföringen i Ukraina”, men att det på grund av bristen på kemiska analyser är svårt att verifiera användningen av just klorpikrin.