Veckans väder avgörande för midsommargubbe

Uppdaterad 2017-06-12 | Publicerad 2017-06-10

Jordgubbar är en given klassiker på bordet till midsommar. Men kyla och torka har gjort bärens blomning långsam och tillgången väntas bli mindre än förra året. Allt hänger på vädret den kommande veckan.

– Vi har haft en besvärlig vår. Odlare har parerat mellan stark kyla och torr väderlek. De har fått kämpa och det har varit rätt mycket frostskador. Det är också en orsak till att vi kommer i gång ganska långsamt, inte så som vi brukar, säger Magnus Engstedt, bärrådgivare vid Bärfrämjandet.

”Mognaden fördröjd”

Hur stor tillgången på jordgubbar kommer att vara inför sommarhögtiden är osäkert.

– Det är väderleken som bestämmer väldigt mycket. Tillgången inför midsommar finns, men hur mycket det blir avgörs den sista veckan, säger Magnus Engstedt och fortsätter:

– Det kan bli mycket till midsommar om det blir riktigt varmt.

Receptet på riktigt stora mängder jordgubbar består av höga temperaturer och mycket sol. I år är bärens mognad fördröjd med anledning av den kyliga våren. Mängden bär är också mindre än förra året, då skörden var ovanligt stor efter att Sverige hade bjudits på värmebölja under en längre tid.

– Då plockade alla jordgubbar inför midsommar, även ganska långt norrut. Det är inte vanligt, säger Magnus Engstedt.

”Främst i södra Sverige”

Det är främst i södra Sverige som bären växer. Mer än halva Sveriges jordgubbsproduktion finns i Skåne, Blekinge, Halland, Kalmar och Öland.

– Tillgången i Småland, Södermanland och norrut är beroende av hur odlarna i söder producerar, när vi är så pass sena som vi är i år. Vi får inte så mycket bär lokalt i Mellansverige.

Hur mycket jordgubbarna kommer att kosta är svårt att svara på, menar Magnus Engstedt, eftersom priset är beroende av mängden bär som hinner mogna.

– Jordgubbar och pris är en färskvara. Jag kan inte säga att det blir ont om jordgubbar till midsommar. Det kommer att finnas. Men en del kommer att vara importerade.

Följ ämnen i artikeln