Trendbrott: Antalet arbetslösa ökar

Uppdaterad 2017-05-11 | Publicerad 2017-05-10

Antalet arbetslösa ökar i Sverige – för första gången sedan 2013.

En huvudförklaring är att fler nyanlända är inskrivna på Arbetsförmedlingen.

– Det ska inte ses som ett tecken på en svagare arbetsmarknad, säger myndighetens analyschef Annika Sundén.

I april var drygt 364 000 personer arbetslösa i Sverige. Det 4 000 fler än för ett år sedan.

Enligt Arbetsförmedlingen är dock skillnaden mycket stor mellan de som är födda i Sverige och människor med andra födelseland.

Fler nyanlända i statistiken

En av de viktigaste förklaringarna till trendbrottet är att fler nyanlända fått sina uppehållstillstånd och ingår i Arbetsförmedlingens aktivitetsprogram. Det innebär att de räknas som arbetssökande.

– Den ökning som vi nu ser av antalet arbetslösa är väntad. Många av de flyktingar som kom till Sverige hösten 2015 har skrivits in i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag. Därför ska den här ökningen av arbetslösa inte ses som ett tecken på en svagare arbetsmarknad, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i en kommentar.

”Stark arbetsmarknad”

Arbetslösheten i riket ligger på 7,5 procent. Det är en oförändrad nivå jämfört med förra året. Bland unga i åldrarna 18–24 år är arbetslösheten 10,2 procent. Det är en minskning med 1,4 procentenheter från april 2016.

Annika Sundén beskriver arbetsmarknaden i Sverige som synnerligen solid.

– Vi har en mycket stark arbetsmarknad, flera arbetsgivare rapporterar att de har brist på arbetskraft. Därför är det viktigt att vi bättre lyckas ta tillvara den kompetens som finns hos nyanlända, säger hon.