Flera bilbränder i Rosengård – stenkastning mot polisbilar

Uppdaterad 2023-09-04 | Publicerad 2023-09-03

Ett tjugotal bilar och ett garage brann i Rosengård under våldsamma upplopp på söndagskvällen.

Fyra fastigheter är helt utan vatten efter att ett rör smält i branden.

– Det var stenkastning mot polis och polisfordon, säger Tommy Bengtsson, vakthavande befäl i polisregion Syd.

Ett tiotal bilar, ett garage och ett miljöhus brann under våldsamma upplopp i stadsdelen Rosengård i Malmö under söndagskvällen.

När polisen anlände till området började personer kasta sten mot polisbilarna.

50 till 100 personer var på plats i området. Varav ungefär 15 kastade sten mot polisen. Enligt Sydsvenskan bröt personer loss stora stenar från en mur som de kastade mot polisen.

– Resurserna som är på plats nu är tränade för att hantera denna typen av situation, säger Evelina Olsson, presstalesperson på polisen.

En särskild händelse var inledd sedan tidigare under dagen. Trafiken vid området stängdes av.

Vid 02.30-tiden på måndagen uppgav polisen att ett flertal bilar satts i brand i ett underjordiskt garage på Ramels väg i Rosengård.

Enligt räddningstjänsten brann sju till tio bilar, men fler kan ha rökskadats.

– Det är oerhört beklagligt att återigen se våldsyttringar och skadegörelse på Rosengård, säger Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö i ett uttalande på polisens hemsida.

– I första hand drabbar det alla de som bor i området. Poliserna på plats har gjort ett stort jobb med att stävja oron och förhindra ytterligare eskalering av situationen.

Många bilar skadade

Strax före klockan sex på måndagsmorgonen är polis och räddningstjänst fortfarande kvar i området.

– Nu är det väldigt lugnt läge. Det har det varit i några timmar. Vi håller fortfarande på med den sista branden i garaget. Där är vi och har spärrat av och ska sedan göra en teknisk undersökning, säger Tommy Bengtsson, vakthavande befäl i polisregion Syd.

Ingen person ska vara skadad, men enligt polisen är det stora materiella skador. Fyra fastigheter är helt utan vatten efter att ett vattenrör smält i samband med garagebranden, enligt P4 Malmöhus.

Det är oklart hur många bilar som blivit förstörda i branden.

– Det jag har fått är att det var ett tiotal bilar som brann utomhus, sen är det garaget och där vet jag inte hur många bilar som är skadade men gissningsvis många, säger Tommy Bengtsson.

Polisen rubricerar händelserna i stadsdelen under natten som våldsamt upplopp, blåljussabotage och grov mordbrand. Inga personer har gripits.

– Det kan mycket väl bli så att personer frihetsberövas om man kan identifiera några utifrån det material som finns, säger Tommy Bengtsson.

Rosengård i lågor.

Tidigare koranbränning i staden

Under söndagseftermiddagen genomförde Salwan Momika en koranbränning på Värnhemstorget i Malmö.

Polisen beskrev då stämningen som hätsk och flera hundra personer samlades på platsen. Strax före 14 inträffade ett våldsamt upplopp.

Tre personer greps till följd av händelsen – och ett tiotal frihetsberövades.

Även en elsparkcykel kastades mot en polisbuss.

Polisen kan inte bekräfta att händelserna i i Rosengård senare under kvällen har med upploppen vid Värnhemstorget att göra.

– Det ligger nära till hands att se ett samband, men det är ännu inget vi kan fastslå, säger Evelina Olsson på polisen.

Kamerabevakning av Rosengård

Vid 19-tiden på söndagskvällen meddelade polisen att de kameraövervakar Rosengård till följd av dagens koranbränning mellan söndag och tisdag.

– Det är en arbetsmetod för att kunna förebygga och förhindra brottslig verksamhet, sa Evelina Olsson, presstalesperson på polisen, tidigare under dagen.

Två särskilda händelser inleddes i Malmö under söndagen. Den ena till följd av koranbränningen – den andra inför en fotbollsmatch mellan Malmö FF och IFK Göteborg.

– Malmöborna kommer därför se en hel del poliser på stan i dag, vi har tagit höjd inför eventuella händelser, sa Richard Lundqvist, presstalesperson på polisen, tidigare under dagen.

Maskerade män kastar sten mot polisen i Rosengård.
Vet du mer? Har du bild eller film?