Ulf Kristersson: Det är för lätt att bli svensk medborgare

Publicerad 2024-01-13

Ulf Kristersson tydliggör nu sitt uttalande om medborgarskap och försvarsvilja.

Statsministern anser att det finns invandrare som inte är lika benägna att försvara Sverige – något strider mot våra gemensamma värderingar.

– Det är helt uppenbart att det finns människor som i första hand vill ha skydd av Sverige, snarare än att fullgöra sina skyldigheter mot Sverige, säger han.

Socialdemokraterna anser att Ulf Kristersson splittrar landet eftersom han antyder att invandrare inte är lika beredda att försvara Sverige som människor som fötts i Sverige.

I en intervju med Aftonbladet utvecklar Ulf Kristersson nu sitt resonemang. Han anser att medborgarskapet är en lojalitetshandling som innebär både rättigheter och skyldigheter.

– Man skriver under på samhällskontraktet i Sverige, säger han.

Statsminister Ulf Kristersson kritiseras av oppositionen för sina uttalanden, men står fast.

Skyldighet att försvara landet

Har du uppfattningen att vissa som invandrat till Sverige inte är lika benägna att försvara landet?

– Dagens regler gör det alldeles för lätt att bli svensk medborgare utan att på allvar ta ställning till om man vill vara svensk medborgare, inklusive värderingar och skyldigheter.

– Att inte lära sig ett ord svenska, att inte försörja sig själv, att åka tillbaka till det land man kom ifrån och ha ett svenskt pass för att kunna komma tillbaka till Sverige, att begå allvarliga brott i Sverige och på andra ställen, det bör inte vara förenligt med ett svenskt medborgarskap. Det är därför vi skärper kraven nu.

– Talar man inte svenska så är det antagligen väldigt svårt att tillgodogöra sig vad Sverige är för land och vilka rättigheter och skyldigheter man har här. I de flesta länder ställer man stränga, men rimliga, krav på den som blir medborgare. Att jag ställer upp på alla rättigheter och alla skyldigheter. Jag får rätt att rösta i landet, jag har också skyldigheter att försvara det här landet.

Att göra värnplikt eller på annat sätt vara villig att försvara Sverige ska vara ett krav för medborgarskap, enligt statsministern.

”Handlar inte bara om att få ett pass”

Var det den här gruppen som du syftade på i talet?

– Det var ett bredare sätt att säga att medborgarskapet inte handlar om att få ett pass i handen. Medborgarskapet handlar om att du står upp för Sverige, att du vill vara en del av den svenska samhällsgemenskapen.

– Jag tror att de allra flesta som blir svenska medborgare verkligen tycker så. Men det är helt uppenbart att det finns människor som i första hand vill ha skydd av Sverige, snarare än att fullgöra sina skyldigheter mot Sverige.

Ankommande vid Hyllie station i Malmö under flyktingvågen 2015. Arkivbild.

Vilka är de?

– Jag tänker inte peka ut några specifika. Det är inte min uppgift. Men det är klart att vi ser ju idag att det finns människor som begår förfärliga brott i andra länder, i skydd av svenskt pass och som vill ha konsulärt skydd av Sverige. Men i praktiken lever ett liv som inte har något med Sverige att göra över huvud taget. Det finns starka skäl till varför den här regeringen skärper kraven för att bli svensk medborgare.

Måste anpassa sig till svenska värderingar

Ska man kunna fråntas sitt svenska medborgarskap?

– I dag kan man inte det. Nu utreds ju frågan om det kan finnas situationer där man också ska kunna frånta sitt medborgarskap. Men det är en separat diskussion.

Hur ska samhället hantera människor som inte vill anpassa sig till de svenska värderingarna?

– Vill man inte anpassa sig till grundläggande svenska värderingar, till svensk liberal demokrati, till svensk lagstiftning, då ska man inte bli svensk medborgare.

Om man redan är svensk medborgare?

– Är man medborgare så är man medborgare. Det är också därför många länder är ganska restriktiva med att låta människor bli medborgare. När man väl har blivit medborgare, då har man automatiskt alla rättigheter, då är det för sent. Mitt mål är inte att färre ska bli svenska medborgare. Mitt mål är att man ska bli medborgare i Sverige därför att man värderar att stå upp för det som Sverige är.

”Har ett antal pliktlagar”

En värdering som många uppfattar som svensk är friheten och rätten att tycka vad man vill, varför ska man då inte försvara rätten att inte vilja försvara Sverige med livet som insats?

– Att tycka som man vill, det har man ju alltid rätt att göra. Vi tillåter alla åsikter i Sverige, även vidriga åsikter. Men vi har ju ett antal pliktlagar också. En är värnplikten för den som är krigsplacerad. Då handlar det om att fullgöra en uppgift för det gemensamma landet. Sen har vi också undantag från detta. Man kan av samvetsskäl göra andra saker.

I morgon hålls ”Fadimegalan”, till minne av Fadime Sahindal, som hedersmördades av sin pappa 2002. Mordet synliggör några av de viktigaste värderingarna vi har i Sverige, anser Kristersson.

– Att barn, ungdomar, kvinnor har rättigheter som inte får kränkas av andra. Att hedersförtryck är det mest förfärliga exempel på en kultur som leder till handlingar som står i strid med svensk lagstiftning. Tänker man ägna sig åt sådant kan man inte vara svensk medborgare.