Två miljoner döda bara början – snart blir det värre

Publicerad 2023-09-17

Två miljoner har dött i katastrofer orsakade av extremt väder de senaste 50 åren.

Men det är bara början.

Redan 2030 hotas uppemot 670 miljoner människor av svält, delvis på grund av extrema väderhändelser, uppskattar väderorganisationen WMO.

Sommaren 2023 blev en brännhet påminnelse om vart jorden är på väg.

I en ny klimatrapport från World Meteorological Organization, WMO, säger FN:s generalsekreterare Antonio Guterres:

– 2023 har tydligt visat att klimatet redan förändrats. Rekordhöga temperaturer förbränner jorden och hettar upp haven, när det extrema vädret orsakar kaos runt hela klotet. Det globala gensvaret är otillräckligt, samtidigt som vi vet att detta bara är början. Halvvägs till tidsgränsen för FN:s hållbarhetsmål 2030 gör världen inte framsteg, konstaterar Guterres.

WMO-rapporten, som heter United in Science, konstaterar att bara 15 procent av FN:s hållbarhetsmål är på väg att uppfyllas till 2030. Samtidigt visar rapporten att vetenskapliga framsteg är superviktiga i kampen mot klimatförändringarna, exempelvis kan bättre väderrapporter hjälpa till att öka matproduktionen och därmed minska hungern i världen.

Stormen Daniel orsakade enorma översvämningar i Libyen.

 

Stormen Daniel slog även mot Grekland.

I WMO-rapporten konstateras att det är 98 procents risk att ett av de fem närmaste åren blir det varmaste sedan temperaturmätningar inleddes. För närvarande ser vi ut att passera

1,5-gradersmåletInnebär att den globala uppvärmningen jämfört med förindustriell tid inte ska överskrida 1,5 grader, enligt Parisavtalet 2015. i början av 2030-talet, mätt som ett 20-årsgenomsnitt, enligt FN:s klimatpanel IPCC.

– Vetenskapen fortsätter att visa att vi inte gör tillräckligt för att minska utsläppen och nå målen för Parisavtalet, säger Inger Andersen, vd för FN:s miljöprogram UNEP i rapporten.

Två miljoner människor dog mellan 1970 och 2021 i 12 000 katastrofer orsakade av extrema väder- och klimathändelser, som gav upphov till förluster på 4 300 miljarder dollar, enligt WMO-rapporten.

Om bara sju år, 2030, väntas ökningen av extrema väderhändelser bidra till att nästan 670 miljoner hotas av svält. Klimatförändringarna och extrema värmeböljor väntas också kraftigt öka antalet förtida dödsfall i världen, enligt IPCC.