Misstänks för sprängdåd – försattes på fri fot men häktades igen

Publicerad 2023-11-21

Flera personer befann sig i huset i Bro när en handgranat exploderade utanför.

Kort därefter greps och en 18-årig man och en 21-årig kvinna som häktades.

Men en 33-årig man som också begärdes häktad försattes på fri fot, vilket överklagades av åklagaren som begärde honom häktad igen.

– Det är tre misstänka i nuläget – jag vill ju ha alla frihetsberövade, säger åklagaren Malin Eriksdotter.

Larmet kom till polisen på lördagskvällen tidigare i november. Flera personer hade hört en hög smäll i ett villaområde i Upplands Bro utanför Stockholm.

På plats kunde polisen konstatera att något exploderat, enligt Aftonbladets uppgifter var det en handgranat. Inuti huset befann sig flera personer när granaten exploderade.

Polisen på plats efter explosionen.

Försattes på fri fot

Samma kväll greps tre personer, två av dem anhölls – en 18-årig man och en 21-årig kvinna. Senare på natten anhölls också en 33-årig man i sin utevaro. Vid lunchtid dagen efter frihetsberövades han också.

Åklagaren Malin Eriksdotter vid riksenheten mot internationell organiserad brottslighet valde att begära de tre personerna häktade. 18-åringen häktades, misstänkt för allmän farlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Även den 21-åriga kvinnan häktades, misstänkt för allmän farlig ödeläggelse.

Men tingsrätten gick inte på åklagarens linje gällande den 33-åriga mannen och han häktades inte.

– Jag tyckte tingsrättens beslut var fel. Det är tre misstänka i nuläget och jag ville ha alla frihetsberövade, säger Malin Eriksdotter.

Åklagaren: ”Kan inte komma ihåg när jag hade en sådan häktning senast”

Släpptes och begärdes häktad igen

Efter den avslutade häktningsförhandlingen i tingsrätten försattes 33-åringen på fri fot. Men åklagaren valde att överklaga och mannen frihetsberövades igen.

Sedan begärde åklagaren honom häktad i Svea hovrätt – den högre instansen.

– Jag kan inte komma ihåg när jag hade en sådan häktning senast, säger Malin Eriksdotter.

Under tisdagseftermiddagen gjorde hovrätten en annan bedömning än tingsrätten och 33-åringen häktades, misstänkt för medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse.

Tidigare dömd för vapenbrott

Den 33-åriga mannen förekommer sedan tidigare i brottsregistret ett stort antal gånger. Han har vid flera tillfällen döms till fängelse och begått våldsbrott, stölder narkotikabrott och vapenbrott.

Om de misstänkta personerna i ärendet har någon koppling till kriminella nätverk och den pågående konflikten i Stockholmsområdet vill inte åklagaren uttala sig om i nuläget.

– Det finns det ju ofta i vart eller vartannat ärende nu nuförtiden, men det vill jag inte kommentera, säger Malin Eriksdotter.

Följ ämnen i artikeln