Nunnorna tillbakavisar anklagelser om stöd till ryska armén

Publicerad 2023-03-11

Nunnorna sålde hantverk till förmån för föräldralösa barn i Selångers församling – men pengarna tros ha gått till ryska armén.

Nu slår nunnorna tillbaka mot anklagelserna.

Nunnorna från St Elisabeths kloster i Minsk har besökt församlingen vid flera tillfällen. De har då sålt hantverk i församlingens lokaler.

Senast nunnorna var på besök var på Alla hjärtans dag, och även då samlade de in pengar.

Enligt nunnorna går pengarna till föräldralösa, sjuka barn och andra behövande människor. Men enligt Sundsvalls tidning går det sannolikt till något helt annat. Den ryska krigsmaskinen i Ukraina.

Selångers kyrka.

Nu slår nunnorna tillbaka mot anklagelserna, som de menar inte är sanna.

– Svaret är självklart inte! Vi är en ortodox kyrka. Ingen av de ortodoxa kyrkorna eller klostren samlar nånsin in pengar till armén, till våldet, säger Syster Anastasia till SVT Västernorrland.

Den ryskortodoxa kyrkan som klostret tillhör är enligt flera experter del av den ryska underrättelsetjänsten, FSB.

Klostret har också kopplingar till den belarusiske presidenten, diktatorn Aleksandr Lukasjenko, ska ha nära koppling till varandra. På sin officiella hemsida lyfts ett besök på klostret och noterar att klostret stöttar ryska soldater i kriget, enligt SVT Västernorrland.

Men det är ett missförstånd, enligt Syster Anastasia.

– Det är inte pengar till soldater, det är pengar de fredliga medborgarna i regionen som lider just nu, säger hon till kanalen.

Selångers församling reagerade med bestörtning när misstankarna blev kända i onsdags. Helene Westerlind, diakon, säger att det var nunnorna själva som kontaktade församlingen via en av de anställda.

Kontrollerade ni dem på något sätt när de hörde av sig?

– Vi har inte gjort några kontroller på dem, utifrån att det är nunnor från ett kloster som hör av sig så utgår vi från att de säger som det är. Men när det här kommer fram så är det klart att man bli bestört och olycklig och ledsen att det blir såhär när vi tycker att vi har goda avsikter, säger Helene Westerlind, till Aftonbladet.

Helene Westerlind, diakon i Selångers församling.

Borde ni har gjort det?

– Det kan man tycka och det är givet att vi kommer att vara mer vaksamma i framtiden. Vi har också sagt att så som det är nu så är de inte välkomna tillbaka hit.

Församlingen har inte haft kontakt med nunnorna sedan Sundsvalls tidnings avslöjande. Enligt Helene Westerlind kom de söderifrån och skulle vidare norrut innan de åkte hem via Finland.

Känner ni er lurade av nunnorna?

– Inte lurade, men besvikna. Om det här som framkommit stämmer så är det oerhört ledsamt. I vår församling samlar vi regelbundet in stöd till den ukrainska befolkningen så det här vore ju helt kontraproduktivt.

S:t Elisabeths kloster i Minsk