Blunder på Ringhals har kostat miljontals kronor

Publicerad 2022-12-25

Efter ett misstag torrkokade reaktorn Ringhals 4 sönder.

Det kan Göteborgs-Posten avslöja.

Blundern har kostat miljontals kronor och påverkat elpriset.

Ringhals 4 är en tryckvattenreaktor. En av reaktorns största komponenter är tryckhållaren, en 12,8 meter lång ståltank. Den är under normal drift fylld med vatten och ånga.

Precis som med en vanlig vattenkokare så finns det en sak man absolut inte får göra.

Köra den tom.

Efter ett misstag torrkokade reaktorn Ringhals 4 sönder.

Torrkokades sönder

Det var precis vad som hände på Ringhals 4, enligt GP.

Man skulle testköra systemet med elvärmarna, men utan att strömkretsen slöts, det vill säga med en stor frånskiljare i öppet läge.

Men någon hade slutit frånskiljaren. Ungefär hälften av elvärmarna kördes igång på riktigt – utan att det fanns vatten i tryckhållaren, vilket ledde till att Ringhals 4 torrkokades sönder.

Kärnkraftverket Ringhals.

Enligt Bohusläningen var sommarens planerade underhållsstopp av kärnkraftsreaktorn nästan avklarat när misstaget inträffade. Man hade haft ett lugnt arbetspass och ville förbereda för kollegorna på skiftet efter.

Därför frångick man det strikt körschemat.

Flera brister

Resultatet blev ödesdigert och har kostat hundratals miljoner i förlorade intäkter och reparationskostnader.

– Det är klart att hela reparationen ligger på runt 100 miljoner, bara i åtgärdskostnad, säger Björn Linde, Ringhals vd, till GP.

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten har Ringhals flera problem, bland annat otydliga instruktioner, otydligheter i ansvar och brister i kommunikationen.

Detta ska nu åtgärdas. I mars 2023 ska man presentera en plan som visar hur man ska komma till rätta med bristerna på kärnkraftverket.