Boris Johnson får stänga parlamentet

Publicerad 2019-08-28

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson håller parlamentet stängt tills det bara är två veckor kvar till brexit.

En kupp, en krigsförklaring och ett hot mot demokratin, låter det från oppositionen.

Pundet faller hårt.

Sannolikheten för att Storbritannien lämnar EU vid månadsskiftet oktober/november utan avtal har ökat sedan Boris Johnson tog över som premiärminister. Hans senaste drag ökar risken. Johnson har begärt att det brittiska parlamentet ska hålla stängt till den 14 oktober, två veckor längre än planerat. Det innebär att parlamentet, där en majoritet inte vill vara med om en avtalslös brexit, kan berövas chansen att stoppa marschen mot en sådan.

– Det är ett allvarligt läge. Risken för en hård brexit har tydligt ökat, sade EU-minister Hans Dahlgren (S) timmarna före Johnsons senaste drag.

Regeringen och svenska myndigheter har förberett för ett avtalslöst brexit. Men Dahlgren och finansministern vill gnugga in budskapet om vikten av att förbereda sig.

Många konsekvenser

Ett avtalslöst brexit får konsekvenser för både företag och privatpersoner.

Av den svenska exporten går 5,7 procent till Storbritannien.

Vid ett avtalslöst brexit kommer tull och moms att läggas på varor som handlas mellan EU och Storbritannien. Även näthandeln berörs.

Om inte svenska företag gjort nödvändiga förberedelser för ett avtalslöst brexit kan de drabbas av byråkratiskt krångel och långa väntetider hos olika myndigheter.

Väntar till akut läge

Finansminister Andersson är oroad för att mindre företag skjutit förberedelserna för ett avtalslöst brexit framför sig och därför kan drabbas hårt den 1 november.

– Analysen är korrekt, småföretag är dåligt förberedda i allmänhet, speciellt de som drabbas indirekt, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

– Vi har försökt väcka intresset men mottagandet har varit ljumt, småföretag tenderar att agera först när läget blir akut, fortsätter han.

Företag behöver till exempel skaffa sig ett så kallat EORI-nummer för att kunna handla med tredje land, vilket Storbritannien blir när britterna lämnar EU.

En del företag kan behöva skaffa andra typer av tillstånd.

Varor som importeras från Storbritannien kommer att behöva godkännas.

Av britternas export 46 procent till EU, medan bara 5,5 procent av EU:s export går i motsatt riktning.

Rättigheter för svenskar

När det gäller de omkring 100 000 svenskarna som är bosatta i Storbritannien, utgår regeringen från att deras rättigheter och villkor inte förändras nämnvärt även vid ett avtalslöst brexit. Den förhoppningen bygger på ett uttalande från den brittiska regeringen om att EU-medborgare i landet ska få behålla sina rättigheter, om de redan bor i landet.

I Sverige kommer brittiska medborgare att få ett tillfälligt undantag för uppehålls- och arbetstillstånd, samt under en period behålla samma rätt till socialförsäkringar och vård som idag.

– Vi förutsätter att den brittiska regeringen är lika generös mot svenskarna i Storbritannien, säger Dahlgren.

EU har inga planer på att kräva visum av britter och Storbritannien har inte sagt att de tänker kräva visum av EU-medborgare.