Migrant skjuten till döds vid grekiska gränsen

Reporter: Nora Fernstedt

Publicerad:
Uppdaterad:

Våldet trappas upp vid gränsen till Grekland.

Under måndagen sköts en man ihjäl när han försökte ta sig till EU.

Samtidigt drunknade ett barn när en migrantbåt välte.

På måndagsförmiddagen svensk tid kom flera rapporter om att en man skjutits ihjäl vid gränsen mellan Turkiet och Grekland.

BBC-journalisten Mughira AL Sharif har lagt upp en film i sociala medier som visar hur en stor grupp människor skriker i panik kring en död person.

”En syrisk migrant sköts av grekisk gränskontroll när han försökte ta sig till till Grekland tillsammans med hundratals flyktingar.

Han sköts i halsen vid 09.07 i närheten av Ipsala. Hans kropp fördes till Turkiet”, skriver han.

Dödsfallet är det första sedan Turkiet i helgen tog beslut om att öppna gränsen mot EU. President Erdogan var då tydlig med att landet inte tänker hindra flyktingar som vill ta sig till Europa via havs- eller landvägen.

Tusentals migranter vid gränsen

Beskedet har väckt hopp för tusentals flyktingar som tagit sig till den grekiska gränsen. Enligt FN anlände 13 000 i lördags och ytterligare 2000 på söndagsmorgonen, enligt TT.

Samtidigt har Grekland stärkt sin gränskontroll. Flyktingar som kastat stenar och metallföremål mot polisen har beskjutits med tårgas.

Barn drunknade när båt välte

Hundratals migranter har även försökt nå EU via sjövägen. På måndagsmorgonen kantrade en båt med 48 personer i hamnen vid den grekiska ön Lesbos, rapporterar ANT News.

Enligt sjöfartsministeriet färdades båten tillsammans med en turkisk bogserbåt längs öns kustgräns. När kustbevakningen närmade sig, och båten kommit in i grekiskt territorium, välte den,

Ett barn drunknande vid händelsen.

Ytterligare ett barn, som uppges ha varit i kritiskt tillstånd, fick föras till sjukhus. De andra passagerarna räddades av kustbevakningen.

Publicerad: