Socialministern om coronaviruset: ”Förstår människors oro”

Publicerad 2020-02-24

Regeringen avsätter 40 miljoner kronor till Världshälsoorganisationens krishanteringsfond i arbetet mot det nya coronaviruset.

Samtidigt ser man hela tiden över den svenska beredskapen, särskilt som antalet fall i Italien ökat.

– Jag förstår människors oro med anledning av att det kommer närmare, säger socialminister Lena Hallengren (S).

  • Fastnålat inlägg

    Coronapandemin är över

    5 maj 2023
    Linnea Digerstedt

    Tre år efter att pandemin var ett faktum meddelar nu WHO att covid-19 inte längre är en global hälsokris.

    – Det är med stor hoppfullhet som jag förklarar att covid-19 inte längre utgör ett internationellt hälsonödläge, säger Världshälsoorganisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

    WHO-chefen poängterade dock att viruset fortfarande sprids och skördar dödsoffer.

    Aftonbladets Nivette Dawod började i januari 2020 att liverapportera om viruset.

    ”Jag har rapporterat från stora nyhetshändelser i många år. Krig, konflikter, naturkatastrofer och viktiga val. Men sällan har något känts så viktigt och så ärofyllt som att få leda liverapporteringen under coronapandemin”.

    Läs hela Nivette Dawods text här.

  • Linnea Digerstedt
    5 maj 2023

    Nära sju miljoner dödsfall kopplat till covid-19 har rapporterats till WHO – men mörkertalet tros vara stort. Den verkliga dödssiffran bedöms vara över 20 miljoner.

  • Amanda Hällsten
    12 maj 2022

    Europa har nu passerat mer än två miljoner coronadödsfall, rapporterar AFP med hänvisning till WHO.

  • Amanda Hällsten
    10 maj 2022

    Katedralen Washington National Cathedral i USA:s huvudstad ringde sina klockor 1 000 gånger på måndagen. Varje klockslag representerade 1 000 liv som förlorats till covid-19 i USA.

    – I dag har vi nått en tragisk milstolpe i vårt land. En miljon människor har avlidit som en följd av covid-19, sade katedralens domprost Randolph Marshall Hollerith innan klockorna slutade ringa.

    USA har de senaste veckorna sett en uppgång i antalet nya smittofall. Antalet döda med koppling till pandemin har dock sjunkit de senaste månaderna.

    Katedralens klockor har tidigare ringt när olika symboliska milstolpar nåtts under pandemin, bland annat i september 2020 när landet nådde 200 000 dödsfall. (TT)

  • Carl Ageman
    15 mars 2022

    5 280 nya fall av covid-19 har rapporterats  från Kina. Det är det högsta dagliga antalet smittade sen pandemin började, uppger AFP. Elva städer har satts i ”lockdown” vilket innebär att 30 miljoner människor isoleras. Värst drabbad är provinsen Jilin, i nordöstra Kina.

    Även Shanghai har spärrat av vissa områden av staden i ett led av landets nolltolerans mot spridningen av covid-19.

Regeringen höll under måndagsmorgonen en pressträff med anledning av det nya coronaviruset, och den dramatiska ökningen av fall i bland annat Italien.

– Regeringen följer utvecklingen. Vi lyssnar till experternas rekommendationer. Det gäller också med anledning av situationen i Italien, Iran och Sydkorea, sa Lena Hallengren inledningsvis.

Hon berättade att flera expertmyndigheter, inklusive svenska Folkhälsomyndigheten, i dag har möte för att diskutera den eskalerade situationen. Under eftermiddagen kommer Folkhälsomyndigheten att komma med information om vad som beslutats på det mötet.

– Vi är från regeringens sida beredda att fatta de beslut som krävs, sa Lena Hallengren.

Socialminister Lena Hallengren (S) och minister för internationellt utvecklingsarbete Peter Eriksson (MP) höll presskonferens om coronaviruset. Med på länk WHO:s generaldirektör doktor Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ville inte prata om vårdplatser

Tidigare har Folkhälsomyndigheten analyserat alla prover om coronaviruset på sitt labb. Nu finns även ytterligare åtta sjukvårdsplatser där det kan göras, utspridda från norr till söder, berättade Lena Hallengren också.

Hon ville inte gå in i detalj på frågan om vårdplatskapacitet, en fråga som blivit aktuell igen efter att Södersjukhuset i Stockholm i helgen gick upp i stabsläge.

I stället sa hon sammanfattningsvis:

– Socialstyrelsen bedömer den nationella kapaciteten som god.

Med på pressträffen var också biståndsministern Peter Eriksson (MP), som berättade att regeringen bestämt sig för att ge Världshälsoorganisationen (WHO) 40 miljoner kronor i bistånd för att stötta bland annat andra länder med svagare sjukvårdsstruktur.

– Nu tar vi ett grepp i den direkta akuta frågan, som gäller covid-19. Det handlar om att stödja den krishanteringsfond som WHO har, sa han.

”En orolig tid”

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus riktade ett stort tack till Sverige för bidraget.

– Det är en otrolig tid, för två månader sedan var det här viruset helt okänt för oss. Det visar hur snabbt ett virus kan sprida sig och skapa rädsla i världen. Vi har utlyst internationellt nödläge på grund av vår oro för vad som kan hända om viruset sprids i länder med svagare sjukvårdssystem, sa han.

Även han pratade om den senaste utvecklingen. Men också om Sverige.

– Vi är oroliga för den ökade utvecklingen i Iran, men också i Italien och Sydkorea. Det har ökat snabbt de senaste två-tre dagarna. Det har bara varit ett fall av coronavirus i Sverige hittills, men det är inte omöjligt att ni får fler. Ni är förberedda för det.

Han avslutade med att än en gång hylla Sverige.

– Jag är verkligen stolt. Vi behöver möta det här tillsammans, och det är bara så vi kan besegra viruset. Tack Sverige för att ni tar ledarskapet för global hälsa, sa Tedros Adhanom Ghebreyesus.