Brexitvalet drar igång: Vem vinner i vinter?

Wiktor Nummelin/TT

Fanny Hedenmo/TT

Publicerad 2019-11-05

En het och oviss valkamp är att vänta när kampanjen nu inleds inför Storbritanniens nyval i december.

Småpartierna får en nyckelroll – med Donald Trump som extra joker i valspurten.

Dröm eller mardröm? Redan nu går meningarna isär i Storbritannien om vem som egentligen kommer att tjäna mest på att tidernas mest omstridde USA-president kommer att hälsa på i London med bara en vecka kvar till valet den 12 december.

Donald Trump ska vara med på Nato-ländernas stora jubileumsmöte den 3–4 december. Och oppositionen använder honom gärna redan nu som slagträ i debatten.

– En röst för Johnsons konservativa är en röst för att svika NHS (den brittiska sjukvården) och sälja ut till Trump, valtalade Labour-ledaren Jeremy Corbyn i sin kampanjupptakt på tisdagen.

Tory-ledning

Labour lär dock behöva mer än bara Trump-motstånd för att kunna vända opinionen inför valet. Konservativa partiet har en rejäl ledning i förhandsmätningarna och premiärminister Boris Johnson kommer ihärdigt att hugga mot Labours tvehågsenhet kring brexit i kampanjen.

"Det är dags att säga vad du tycker. Anser du att resultatet i folkomröstningen 2016 ska respekteras? Du verkar vilja gå tillbaka till ruta ett", skriver Johnson i ett utmanande öppet brev till Corbyn.

Premiärministerns kampanjidé är i grunden enkel: en röst på "Tories" ska säkra ett snabbt utträde ur EU och någon ytterligare förlängning kommer inte att sökas.

Många små

Ändå är valet mer ovisst och oklart än på länge. Småpartierna, som traditionellt missgynnats av det brittiska valsystemet, kan nu bli helt avgörande när det gäller att såväl samla egna mandat som att splittra de andras röster.

Liberaldemokraterna hoppas kunna locka mängder av EU-vänliga konservativa väljare, som känner sig utknuffade av partiets brexitörer. Anti-EU-veteranen Nigel Farage och hans Brexitpartiet räknar i sin tur med att ta hand om EU-motståndare från Labour, som inte kan tänka sig att gå över till Tories.

I Wales drömmer separatistpartiet Plaid Cymru om sitt bästa nationella val hittills, stärkta av framgångarna för "systerpartiet" SNP i Skottland.

I Nordirland, där en majoritet av väljarna 2016 röstade för att stanna i EU, är frågan om det brexitvänliga unionistpartiet DUP nu kommer att hjälpas eller stjälpas av sin starka ställning som regeringsuppbackare under de senaste åren.

Ingen klarhet?

Slutresultatet kan mycket väl bli ett oförändrat läge i parlamentet, med fortsatt dött lopp mellan dem som vill lämna EU eller inte.

– Den stora rädslan är naturligtvis att valet inte ger någon större klarhet om huvudfrågan som landet står inför, säger förre utrikesministern David Miliband till TT på ett Stockholmsbesök.

Som så många andra konstaterar han att hans gamla parti måste bli tydligare.

– Labour måste ta tag i brexitfrågan. Under Corbyn har de försökt att inte ta ställning. Folk tycker att de har varit obeslutsamma, säger Miliband, vars lillebror Ed tvingades avgå som partiledare efter Labours svaga val 2015.

ANNONS