Val i julruschen: Politisk karta kan ritas om

Grim Berglund/TT

Publicerad 2019-10-29

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson hoppas på framgångar i ett nyval.

Ett brittiskt nyval mitt i julruschen är det senaste kapitlet i brexitsagan.

Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola, siar om vad julvalkapitlet kan innehålla.

Hur går det i det brittiska nyvalet?

Det är svårt att förutsäga. Det är väldigt ovanligt med en valrörelse i december och under julruschen, det kan ge oväntade resultat både när det gäller valdeltagande och röstbeteende. Valet rör inte bara de traditionellt stora partierna Tories och Labour – tillräckligt många småpartier tror att de har bra möjligheter, det är därför som de är med och framkallar ett val. Det brittiska valsystemet (där segraren i en valkrets får hela mandatet) kan innebära oväntade effekter.

Vad innebär valet för nästa steg i brexitprocessen?

Genom valet blir det stopp i brexitprocessen, lagstiftningsprocessen får vänta till efter valet. Sedan beror det helt på valresultatet när processen kan återupptas. Det kan bli ett valresultat som försvårar en regeringsbildning, som i Sverige efter senaste valet. Då kan det ta tid. Men processen kan också komma i gång inom ett dygn om det blir ett tydligt valresultat med en klar regeringsbildning.

Varför vill konservativa Tories och premiärminister Boris Johnson ha ett nyval?

Det enklaste svaret är att regeringen vill genomföra brexit, men också att Tories vill sitta vid makten ett bra tag till efter brexit. Just nu tror de konservativa att man har chansen att göra ett bra val, när genomförandet av brexit fortfarande står på spel. Ett hot mot Tories är Brexitpartiet. Därför kommer Johnson att vara kompromisslös med att genomföra brexit. Han har dessutom på ett brutalt sett löst den interna konflikten i partiet.

Vilka oppositionspartier kan vinna på ett val?

Framför allt har Liberaldemokraterna valt en helt ny taktik. Om partiet skulle bilda regering, vilket inte lär hända, så skulle det dra tillbaka brexit omedelbart. Det finns två anledningar till att Liberaldemokraterna genomförde taktikbytet i helgen: Partiet tror att den enda möjligheten att stoppa brexit är att gå till val nu; samt att om brexit genomförs innan man går till val så har Liberaldemokraterna inte längre någon stor valfråga. Vi ser en ganska dramatisk utveckling de senaste dagarna som helt ändrat förutsättningarna.

Vad innebär ett val för Labour?

För det första lider Labour av inre splittring. Partiet befinner sig dessutom i ett väldigt dåligt läge. Det har valt en radikal plattform att stå på, och partiledare Jeremy Corbyn är väldigt impopulär och har dåliga opinionssiffror. Men framför allt har Labour valt en krånglig inställning till brexit. Partiet vill gå till val, vinna och bilda regering. Då ska regeringen vända sig till Bryssel för att förhandla fram ett nytt avtal med EU. Därefter ska man hålla en ny folkomröstning i Storbritannien om brexit. Labour har alltså svårt att positionera sig om partiet är för eller emot brexit. Det är svårt att gå till val med en sådan prekär kompromiss, svårt att sälja det till väljarna på gatan.

Hur röstar de unga?

Labour fick stort stöd bland många unga vid förra valet när Corbyn tillträdde som partiledare, med ökat medlemsantal. Men entusiasmen har ebbat ut. En majoritet av de unga är emot brexit, vilket är ett problem då Corbyn är ambivalent om brexit.

Hur stort blir valdeltagandet?

Det kan bli högt, då brexitfrågan har mobiliserat och radikaliserat många väljare. Men många är samtidigt trötta på hela sagan och kan komma att stanna hemma.

Vilken väljargrupp avgör valet?

Tories räknar med att tappa mandat i Skottland och de välmående delarna av södra England. Men man tror att tappet kompenseras av väljarstöd i norra och mellersta England. Valet kan därmed innebära att Tories blir Storbritanniens nya arbetarparti, medan Labour förvandlas till att bli den urbana medelklassens parti.