Astronomer har upptäckt ny "monstergalax"

TT

Publicerad 2019-10-28

Så kallade cepheider i Vintergatan, fotograferade i Polen. Den nyupptäckta monstergalaxen ska ha lika många stjärnor som vår – däremot bildas nya stjärnor 100 gånger snabbare. Arkivbild.

Spår av en jättelik "monstergalax" har hittats av en grupp astronomer vid universitet i USA och Australien, rapporterar vetenskapssajten Eurekalert.

Christina Williams vid University of Arizona, en av astronomerna och den som ledde forskarlaget, menar att galaxer i den storleken tidigare setts som en myt inom vetenskapen eftersom inga bevis för att de existerar har funnits förrän nu.

Hon liknar fyndet med att ha hittat bevis för att den mytiske snömannen (även känd som yeti) existerar.

Williams upptäckte galaxen via ett svagt ljus med hjälp av Alma (Atacama Large Millimeter Array), som består av 66 sammanlänkade radioteleskop i Atacamaöknen i Chile.

– Det var väldigt mystiskt. Ljuset verkade inte vara sammanlänkat med någon annan känd galax överhuvudtaget, säger hon.

Källan beräknas vara så långt bort att ljuset tagit 12,5 miljarder år på sig för att nå jorden. Galaxen ska ha lika många stjärnor som vår egen galax, Vintergatan, men i jättegalaxen bildas stjärnor 100 gånger snabbare.

Även astronomer vid universitet i Massachusetts och australiska Melbourne har deltagit i forskarlaget.

Nu inväntar astronomerna att rymdteleskopet JSWT (James Webb Space Telescope) skickas upp i mars 2021 för att kunna lära sig mer om den nya galaxen.

– Då kan vi lära oss hur stora dessa galaxer faktiskt är och hur snabbt de växer, säger Williams.

PODD 50 år efter månlandningen: ”Nästa milstolpe i rymdhistorien”

Med anledning av det är femtio år sedan den första människan satte sin fot på månen, så fördjupar sig vår nyhetspodd Aftonbladet Daily i den nya rymdkapplöpningen. 

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen