Gula västarnas drag: Ställer upp i EU-valet

”Valet är som en folkomröstning om Macron”

Publicerad 2019-05-14

PARIS. Gula västarna tar steget in i politiken på allvar och lanserar tre gula partier i EU-valet.

Samtidigt går högerextrema Nationell samling mot en ny succé enligt opinionsmätningarna i Frankrike.

De båda rörelserna har en tydlig gemensam måltavla.

– Om Emmanuel Macron förlorar valet måste han avgå, säger huvudmotståndaren Marine Le Pen.

Gula västarna genomförde i lördags sin 26:e lördagsmanifestation i Frankrike. Rörelsen, som började med ett upprop mot den planerade höjda bensinskatten i oktober förra året, har dominerat nyhetsrapporteringen i landet det senaste halvåret. Men i takt med att våld och förstörelse i samband med demonstrationerna eskalerat har mobiliseringen avtagit. Från att ha haft tre av fyra fransmän i ryggen har också stödet för Gula västarna minskat rejält.

Inför EU-parlamentsvalet den 26 maj har rörelsen också splittrats i flera fraktioner.

Att ta steget in i det politiska systemet har inte varit en enkel resa. Flera av de Gula västar som lanserat sin kandidatur till Bryssel har hoppat av den senaste tiden efter att trycket från rörelsen blivit för hårt.

Ett moment 22

Frågan kan närmast beskrivas som ett moment 22: Går det att med trovärdighet ge sig in i det politiska etablissemang som man ägnat ett halvår åt att ta avstånd från?

De tre initiativ med ursprung i rörelsen som ställer upp i EU-valet – Gula alliansen, Medborgarinitiativet och Medborgerlig utveckling – har hittills svårt att få gehör i opinionen. Bland frågorna som drivs finns förslag om större direktdemokrati och fler folkomröstningar enligt schweizisk modell, beskattning av internationella valutatransaktioner och skatt på flygbränsle.

Med mindre än två veckor kvar till valet kan ingen av dem räkna in fem procents stöd hos väljarna.

– Jag uppmanar alla att rösta, men tror inte att särskilt många gula västar kommer göra det, man har inget förtroende för systemet. Det handlar om att Europa inte känns som en prioritering när man inte vet hur man ska få pengarna att räcka till slutet av månaden, säger Jean-Armand Roux, 34, arbetslös och aktiv inom rörelsen i Angoulême i västra Frankrike.

– Vi pratar inte ens om Europafrågor. Det här är som en folkomröstning för eller emot Emmanuel Macron, det är det enda, säger Roux till Aftonbladet.

Rejäl kallsup

Det franska EU-valet ser på många sätt ut att bli en repris av presidentvalet 2017. Emmanuel Macrons regeringsparti LREM har döpt sin Europa-gren till Renaissance Européenne och föreslår bland annat en gemensam EU-minimilön, en europeisk ”klimatbank” för gröna investeringar, förstärkning av unionens yttre gränser samt ett gemensamt EU-försvar.

Men det franska regeringspartiet, som fram till alldeles nyligen såg ut att bli EU-valets franska vinnare, fick en rejäl kallsup i helgen när Marine Le Pens parti Nationell samling för första gången tog täten i opinionsundersökningar.

Marine Le Pen är partiledare för högerextrema partiet Nationell samling, tidigare Nationella fronten.

Högernationalisterna, som tidigare gick under namnet Nationella fronten, har genomgått ett stålbad sedan misslyckandet i andra rundan av presidentvalet 2017. Flera av Le Pens närmaste medarbetare har hoppat av och startat egna politiska rörelser och Marine Le Pen har starkt ifrågasatts som partiledare.

– För ett år sedan dödförklarades vi, man pratade om 13 procents stöd jämfört med 28 för Macron, sa Le Pen i söndagens utfrågning i franska tv-kanalen BFM TV.

Skräcksiffror för presidenten

Opinionsmätningen visade att Nationell samling skulle få 22,5 procent av de franska rösterna, mot 22 för Emmanuel Macrons regeringsparti. På tredjeplats finns det traditionella högerpartiet Republikanerna med 12,5 procent och vänsterpartiet Okuvade Frankrike med tio procent av väljarstödet.

Det är skräcksiffror för den franske presidenten som varit tydlig med sina ambitioner att ta huvudrollen för det framtida EU-samarbetet. Macron har också utsett Marine Le Pens parti som den största motståndaren i EU-parlamentsvalet.

I de senaste opinionssiffrorna knappar Macron in något, till 22,5 procent mot Le Pens 22,5, men läget är fortfarande oroande ur presidentens perspektiv.

Frankrikes president Emmanuel Macron.

– Vill vi bygga Europa gemensamt och förbättra saker eller vill vi förstöra och återgå till nationalism? Jag kommer att lägga all min energi för att Nationell samling inte vinner det här valet, förklarade Macron nyligen.

Kräver Macrons avgång

Marine Le Pen svarade med att kräva Emmanuel Macrons avgång:

– Ingen president har tidigare sagt att han ska ägna all sin energi för att kämpa, inte mot arbetslösheten, inte mot islamistisk terror (…) utan mot en annan politisk rörelse. När han gör det måste han ta ansvar för konsekvenserna och för mig innebär det att lämna ämbetet om han förlorar valet.

Jean-Armand Roux tror inte på någon gul revolution i Europaparlamentet, men menar att Gula västarna på sikt kommer att hitta sin plats i inrikespolitiken.

– Det är lite kort om tid för ett fråga som inte engagerar särskilt många. Men till höstens franska kommunalval har vi gott om tid för att organisera oss.