Ny stor studie: Så ser svenskars sexvanor ut

Folkhälsomyndighetens stora undersökning om sex

Publicerad 2019-05-28

Män tittar på porr i mycket högre grad än kvinnor, kvinnor känner sig friare när det gäller sex och en tredjedel av de svenska kvinnorna har genomgått abort.

Det är några av nyheterna i Folkhälsomyndighetens stora studie om svenskars sexvanor där nästan 15 000 svenskar deltagit.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet presenterar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson tillsammans med andra företrädare för myndigheten delar av resultatet. De skriver bland annat att en majoritet, 58 procent, säger sig vara nöjda med sitt sexliv. Men det framgår också att sextrakasserier och övergrepp är vanliga.

I den aktuella undersökningen, som genomfördes under hösten 2017, har knappt 15 000 personer i åldrarna 16–84 år svarat på frågor om allt mellan himmel och jord avseende deras sexliv.

  • 70 procent av männen i studien uppger att de tittar på porr, medan 70 procent av kvinnorna inte gör det.
  • Bland de yngre männen, mellan 16 och 29 år, tittar 41 procent på porr dagligen.
  • Samma siffra bland kvinnor är 1 procent.

Söka sex via internet vanligt

  • Totalt uppger 21 procent av kvinnorna och 8 procent av männen att de hade saknat sexuell lust under de senaste 12 månaderna.
  • Högst andel som hade saknat lust fanns bland kvinnor mellan 30 och 44 år.
  • Andelen män som hade saknat sexuell lust var ungefär lika stor bland alla åldersgrupper.

Att använda internet för att hitta sexpartners eller för att läsa sexuellt upphetsande texter är vanligt bland både kvinnor och män i alla åldrar. Enligt studien är det vanligast bland unga och minskar med åldern, där finns små eller inga skillnader bland män och kvinnor.

Kvinnor oftare för trötta för att ha sex

En högre andel kvinnor, 20 procent jämfört med 10 procent bland männen, uppgav att de varit för trötta eller stressade för att ha sex.

Nästan hälften av alla kvinnor i studien uppger att de någon gång har varit utsatta för sexuella trakasserier. Även sexuella övergrepp är utbrett i befolkningen.

– Omfattningen är helt oacceptabel. Det här är ett stort folkhälsoproblem och dessa handlingar måste upphöra, säger Folkhälsomyndighetens enhetschef Louise Mannheimer.

Undersökningen har genomförts på uppdrag av regeringen och syftet är att kunna diskutera sex ur ett politiskt perspektiv på ett mer positivt och otvunget sätt, som dåvarande folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) uttryckte saken.

Den senaste befolkningsstudien om svenskarnas inställning till sin sexualitet presenterades 1996, alltså för mer än 20 år sedan. Sedan dess har man i flera länder, som Japan och USA, sett tecken på att den sexuella aktiviteten har minskat, framför allt bland unga.

CNP
Live