Tobaksjättens oväntade uppmaning: Sluta röka

avNicole Gustafsson

Tobaksbolaget Philip Morris har en ny vision och den innehåller inte en större försäljning av cigaretter. Tvärtom vill företaget sluta sälja varan.
– Jag ser det som ett ypperligt utgångsläge att göra Sverige till världens första rökfria land

Den första juli blir det rökfritt på flera platser runt om i Sverige, bland annat på uteserveringar. Men det är inte bara Sverige och andra länder runt om i världen som vill se att rökandet minskar.

Tobaksjätten Philip Morris har sålt tobak och cigaretter sedan mitten av 1800-talet. Företaget har blivit ett multinationellt bolag med en stor del av värdens cigarettmarknad som sin stora intäktskälla. Men nu väljer Philip Morris att ändra sin vision.

En del av tobaksjättens nya linje handlar nämligen att bolaget helt vill sluta sälja cigaretter – och få Sverige att bli världens första rökfria land, något tidningen Life Science Sweden skrivit om.

Tobaksjätten om rökning: ”Har man börjat, bör man sluta”

Bolaget har investerat över 60 miljarder kronor för att med hjälp av forskning få fram utveckla mindre hälsofarliga produkter som ska ersätta cigaretterna.

– Det bästa man kan göra för sin hälsa är att aldrig börja röka. Har man börjat, bör man sluta, säger bolagets Sverigechef Richard Wernemar i ett pressmeddelande.

Nu hoppas bolaget är att d ekan göra Sverige till världens första rökfria land.

– Som företag har vi antagit en vision om en rökfri framtid. Cigaretterna ska fasas ut. Sverige är unikt i och med att fler tobaksanvändare använder snus än röktobak. Jag ser det som ett ypperligt utgångsläge att göra Sverige till världens första rökfria land, säger Wernemar i pressmeddelandet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rökning

Tobak

Sverige