Basel, 26, körde mördade Jaffars vän till akuten

Publicerad 2019-11-21

Jaffar, 15, sköts ihjäl på Möllevången i Malmö för knappt två veckor sedan.

Hans kompis träffade också av skotten, men överlevde sannolikt tack vare Basel Zedan, 26, som körde pojken till akuten.

– Han var rädd och hade jätteont, säger Basel Zedan till TV3:s ”Efterlyst”.

Strax efter klockan 21 lördagen den 9 november blev två pojkar skjutna vid en pizzeria på Möllevången i Malmö.

26-årige Basel Zedan parkerade sin bil alldeles i närheten av platsen strax efter skottlossningen.

– Jag hörde skrik. Många människor som skrek. Det är en pojke. Han ligger här, säger Basel Zedan till TV3:s ”Efterlyst”.

Såg inte Jaffar, 15

”Efterlyst” träffar Basel utanför restaurangen och han pekar var den skjutne pojken låg.

Han berättar att han ringde 112, men då ambulansen dröjde fattade han beslutet att själv köra den skottskadade pojken till akuten.

Basel Zedan visste då inte att 15-årige Jaffar låg inne på pizzerian med skottskador.

Enligt en källa så skedde skjutningen ute på gatan. Jaffar ska sedan ha flytt in på pizzerian. Därinne uppges han ha segnat ner på golvet och det var där ambulanspersonalen hittade honom.

Han dog senare av skottskadorna.

Misstänkta gärningsmän på cyklar

På en film från en övervakningskamera ser man hur två personer cyklar från brottsplatsen. Åklagarmyndigheten publicerade i förra veckan ett pressmeddelande där man beskriver personerna som syns på filmen.

”En av gärningsmännen har haft ljus klädsel och den andre mörk. I anslutning till mordet har männen varit maskerade och färdats Sofielundsvägen, Claesgatan samt och Ystadsgatan i riktning mot Nobelvägen. En av cyklarna har hittats, den andra saknas fortfarande”, skriver man pressmeddelandet.

Polisen vill komma i kontakt med vittnen eller andra som kan ha värdefulla uppgifter att lämna. Det gäller särskilt dem som har vittnesuppgifter om de misstänkta gärningsmännen.

Man uppmanar alla som har gjort iakttagelser som kan vara av intresse, eller som har blivit av med en svart damcykel eller en vit cykel under senare tid, att höra av sig på telefonnummer 114 14.