Näbbmöss kan ligga bakom dödsfall i Tyskland

TT-AFP

Publicerad 2020-01-08

Näbbmöss tycks kunna sprida ett potentiellt dödligt virus till människor, enligt en tysk studie. Dessa två möss är av släktet näbbmöss, men så kallade snabelhundar och inte fältnäbbmöss som forskarna har tittat på. Arkivbild.

En smitta från näbbmöss tycks ha orsakat åtta dödsfall i Tyskland de senaste 20 åren.

I de åtta fallen har det så kallade bornaviruset hittats hos personer som avlidit till följd av hjärninflammation. Samtliga personer bodde i södra Tyskland, de flesta i lantliga miljöer där de ofta kom i kontakt med djur, skriver forskarna bakom en ny studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Lancet.

Bornaviruset bärs av fältnäbbmöss, orsakar hjärninflammation och drabbar vanligtvis hästar och får. I de åtta fallen föll de drabbade personerna i koma för att sedan avlida mellan 16 och 57 dagar senare.

Studien tyder på att en bornainfektion bör ses som allvarlig och potentiellt dödlig för människor, enligt en av studiens upphovspersoner, Barbara Schmidt vid universitetssjukhuset i tyska Regensburg.

– Det tycks ha förekommit oupptäckt hos människor i åtminstone årtionden och kan ha orsakat ytterligare oförklarade fall av hjärninflammation i regioner där viruset är endemiskt hos näbbmusbeståndet, säger hon.