217 gripna i kravaller i Washington – två poliser skadade

Uppdaterad 2017-01-21 | Publicerad 2017-01-20

Två poliser har skadats och 217 personer gripits efter att demonstranter och polis drabbat samman i Washington.

Maskerade svartklädda personer har kastat stenar och slagit sönder skyltfönster. En limousine brann också i de centrala delarna av staden.

Polisen har använt tårgas för att skingra demonstranterna.

Stenar kastades mot skyltfönster av en grupp svartklädda personer i centrala Washington medan Donald Trump svor presidenteden.

Såväl banker som affärer fick sina fönster krossade. En parkerad limousin sattes också i brand, några kvarter norr om Vita huset. Bilen, som också vandaliserats med sprejfärg, brann våldsamt innan räddningstjänsten kunde släcka den.

Reportrar hamnade mitt i tumultet

De maskerade demonstranterna skingrades av polis som fick använda tårgas och sina batonger i insatsen. På olika håll blev det korta sammandrabbningar och dramatiska bilder spreds över världen.

Oroligheterna pågick emellertid inte i närheten av själva presidentinstallationen. Säkerheten kring den efterföljande paraden och den nya presidentens korta bilfärd och promenad tillsammans med sin familj var också rigorös, med flera avspärrade gator och ett stort uppbåd av säkerhetspersonal på plats.

I tumultet som uppstod innan och under installationen drabbades flera journalister.

Dalton Bennett, reporter på Washington Post, hamnade på gatan när kravallutrustad polis sprang fram och omkull honom. Det rapporterade brittiska BBC.

En rysk reporter från RT, Russia Today, uppges ha blivit gripen av kravallpolis när han bevakade kravallerna på plats.

Kastar chockgranater

Efter presidentinstallationen fortsatte oroligheterna bara några kvarter från vägen mellan Kapitolium och Vita huset där Donald Trump gick med i paraden vid 21-tiden svensk tid. Polis spärrade av gator och kastade chockgranater som sprider rök för att få aktivisterna att skingra sig.

Några av sammandrabbningarna ska ha inträffat några kvarter norr om Vita huset.

Enligt CNN skadades två poliser i oroligheterna. 217personer uppges ha gripits.


Texten uppdateras

Följ ämnen i artikeln