Är det fest hela dan för bögar och muslimer?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-13

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I helgen var det så dags igen. Nynazisternas och andra främlingsfientliga gruppers stora get together i Salem, årets viktigaste nasseutflykt, dit de i vanlig ordning hade färdats från hela Europa för att tillsammans manifestera nåt så fräscht som sitt hat mot andra människor.

Förra året identifierades hatbrottsmotiv i totalt 3 681 anmälningar. Lite över tusen var kopplade till vit makt-ideologin, 563 hade homofobiska motiv och 111 var antisemitiska (dvs riktade sig mot judar).

Gemensamt är förstås hatet mot grupper och individer på grund av deras religion, etnicitet eller sexualitet, och grundar sig på mysiga idéer om att muslimer är terrorister med medeltidsmentalitet, kroknästa judar äger världen, bögar och flator är äckliga och sjuka, och har du mörkare hy än likblek, är det inte mer än rätt att du får pisk. Bara av den enkla anledning att du existerar.

Därför blir det lite underligt att det nu ligger ett förslag i riksdagen som bryter ut en utsatt grupp och struntar i resten.

Förslagsläggarna vill nämligen att regeringen ska uppmärksamma och aktivt agera mot antisemitism, i Sverige och andra länder.

I sig är det absolut både viktigt och bra. Självklart är det helt oacceptabelt att synagogor vid flera tillfällen har tvingats ha patrullerande polis, av rädsla för trakasserier.

Och naturligtvis är det vidrigt om någon blir överfallen bara därför att han eller hon är jude.

Men om orsaken i stället är att du är muslim? Eller bög? Svart? Då är det fest hela dan?

Längre fram i förslaget konstateras också att antisemitiska åsikter allt oftare ”maskeras” i verbala angrepp på staten Israel. Fastän det är precis tvärtom, att det är svårt – för att inte säga omöjligt – att kritisera Israels politik utan att bli avfärdad som just antisemit. Vilket såklart är lika tröttsamt som idiotiskt och skymmer sikten för den verkliga antisemitismen.

Det vore ju rätt soft om man i stället tog sitt förnuft till fånga, insåg att ojdå, här är vi visst ute och cyklar i vildmarken. Satte sig vid en lägereld och hmm, kanske att regeringen aktivt skulle agera mot alla former av trakasserier, fördomar och hat, vore inte det en bra grej?

Jenny Dielemans

Följ ämnen i artikeln