Bildts mejl – ett hot mot säkerheten

Uppdaterad 2012-11-25 | Publicerad 2012-11-24

Kommunicerar med höga tjänstemän via sin privata Gmail – experten: Det är som att trumpeta ut hemligheter över gator och torg

Carl Bildt uppmanar sina ambassadörer och myndig­hetspersoner att kontakta honom via en privat Gmail-adress, enligt Aftonbladets källor.

Nu sågas utrikesministern av flera experter.

– Klantpelle, det är som att trumpeta ut hemligheter över gator och torg, säger it-säkerhetsexperten Joakim von Braun.

Eva har rört sig i diplomatkretsar och jobbat för staten. Hon reagerade kraftigt när hon fick se mejl skickade tidigare i höst från svenska myndighetspersoner till Carl Bildt.

– Jag blev förvånad över att utrikesministern kommunicerade via en Gmail-adress, säger hon.

Ifrågasatt system

Enligt uppgift till Aftonbladet har Bildt uppmanat höga tjänstemän inom utrikesförvaltningen att kontakta honom på Gmail-adressen i stället för hans officiella via Utrikesdepartementet. Kommunikationssättet ska vara utbrett bland svenska ambassa­dörer trots att systemet är ifrågasatt.

– Gmail är inte säkert. Informationen ligger lagrad på servrar i andra länder. Det är ett amerikanskt företag som inte tvekar att lämna ut material till säkerhetstjänster, säger Joakim von Braun, it-säkerhetsexpert.

Flera källor uppger att Bildt föredrar att kommunicera via sin Ipad, men det har inte varit problemfritt.

– Därför att de mejl- system som finns i regeringskansliet är inte åtkomliga när man befinner sig på resa på samma sätt, säger Anders Jörle, UD:s presschef.

Carl Bildt bekräftar för Aftonbladet att han använt sig av Gmail-adressen ”väldigt länge”, förmodligen i flera år.

– Olika snabbrapporter går den vägen, ofta. Det kan vara om ambassader ska gör någonting snabbt som inträffar i något land. Det kan vara regeringsbildning, valresultat och sådant som går snabbt. Då går det via det systemet och del- ges med folk på UD, säger Bildt.

”Kringgår ingenting”

På frågan om mejlen diarieförs är han motsägelsefull. Först hävdar han att alla dokument diarieförs.

– Ja, på samma sätt som alla andra mejl som går på de offentliga systemen. Det vill säga det är offentliga mejl. Vi kringgår ingenting. Det är fullt offentligt för den som vill.

Tillbakavisar kritiken

Lite senare svarar han på frågan om samtliga mejl registreras:

– Mejl diarieförs ju inte, men de är tillgängliga offentligt.

Utrikesministern använder fortfarande sin UD-mejl, men restriktivt. Likt UD:s presschef påpekar han problemen med mejlsystem­et.

– Den använder vi ofta för sekretessbelagd information. Den är lite tryggare och tar lite längre tid. Att gå via mer omständiga och krypterade system tar ibland för lång tid, säger Bildt.

Flera experter påpekar för Aftonbladet att Bildts användning av Gmail kan vara en säkerhetsrisk.

– Klantpelle, det är som att trumpeta ut hemligheter över gator och torg. Han kan det här med it-säkerhet, vilket bara gör det ännu mer klandervärt, säger Joakim von Braun.

Den kritiken tillbakavisas av utrikesministern:

– Nej, men herregud. Då vet de inte vad de pratar om. Då pratar de i nattmössan. Det går ingen sekretess­belagd information på det här. Det är bara synnerligen offentliga grejer.

Upprört tjänstemän

Enligt två oberoende källor har uppgifterna om mejlanvändandet upprört tjänstemän inom statsförvaltningen.

Inte heller det vill Bildt kännas vid.

– Något sådant finns inte vad jag vet. Jaha, och vem är det då? Då får du ju fram­föra den synpunkten (till den personen, reds anm). Det finns absolut ingen anledning till det, säger han.

Nyligen tvingades CIA-chefen David Petraeus avgå efter att FBI upptäckt att han kommunicerat med sin älskarinna via ett Gmail-konto.

Fotnot: Eva är ett fingerat namn.

Personer med i Bildts mejllista

Anders Hagelberg, Sveriges ambassadör i Sydafrika.

Anna-Karin Eneström, sitter i Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik.

Veronika Wand- Danielsson, Sveriges Natoambassadör.